Deze restjes van het kerstdiner kun je beter niet aan je hond voeren

2212020puppy.jpg

Dierenartsen zien rond de feestdagen twee keer zoveel huisdieren met maag- en darmproblemen doordat ze restjes krijgen van het kerstdiner. Welke tafelrestjes kun je nou beter niet aan je hond geven? Radar gaat in gesprek met een hondengedragstherapeut.

Tafelrestjes die voor de hand liggend zijn, zijn volgens haar, vleesproducten zoals kipkluifjes. Toch belanden de meeste honden bij de dierenarts door het binnenkrijgen van chocolade en oliebollen en het drinken van het water van de kerstboom. Maar over de echte tafelrestjes valt ook zeker wat te zeggen.

Geef je hond geen varkensvlees

'Varkensvlees is niet het beste vlees dat je je hond kunt voeren. Ze kunnen er snel ziek van worden en zeker wanneer het niet op de juiste wijze bereid is. Varkensvlees van een wild zwijn kan ziektes met zich meedragen waar mensen tegen kunnen, maar waar zowel honden als katten binnen enkele dagen aan kunnen overlijden', aldus de hondengedragstherapeut.

Verhitte botten kunnen gaan splinteren

Van nature kunnen honden zonder problemen rauwe botten eten. Deze verteren namelijk door de zuren in hun maag. 'Verhitte botten daarentegen, denk aan de kippenkuifjes en lamskoteletjes, kunnen echter wel gaan splinteren', zo vertelt de therapeut. 

'Deze splinters kunnen terecht komen in zowel de slokdarm als in de darmen. Deze organen kunnen volledig geperforeerd worden door zo een splinter. Wanneer een hond niet regelmatig botten eet is het gebit, het gehemelte en de slokdarm ook niet voldoende 'getraind' om deze stukken weg te krijgen. Dat kan resulteren in een kapot gehemelte, botsplinters/stukjes die tussen de kiezen blijven klemmen en in het tandvlees gaan rotten of een slokdarm die een te groot stuk bot niet doorgeslikt krijgt.'

Brooddeeg of oliebollendeeg kan voor ernstige problemen zorgen

Deeg lijkt onschuldig, maar kan volgens de hondengedragstherapeut tot zeer ernstige problemen leiden. De spijsvertering van een hond is er niet voor gemaakt om dit te verwerken.

'Wat er gebeurt? Het deeg blijft te lang in de maag en gaat rijzen en gisten. Het deeg wordt dus groter en er komt alcohol vrij. Dit kan niet alleen leiden tot lichamelijke en geestelijke ongemakken, ook kan de maag gaan scheuren. De hond kan in een coma raken en zelfs overlijden.' Gebakken brood is ook niet goed voor honden tenzij het compleet vrij is van toevoegingen.

Kortom, geef je hond geen varkensvlees, verhit bot of (brood)deeg of pasta's. Als je hond een product heeft binnengekregen dat giftig of niet goed voor je hond is, raden wij aan om de dierenarts te raadplegen. Bij klachten is het belangrijk dat er direct actie wordt ondernomen.

Wil je toch wat meegeven van tafel?

Wil je wel wat meegeven van tafel? Zorg er dan voor dat er geen peper op het voedsel zit en het liefst helemaal geen kruiden. Je kunt je hond ook blij maken met een gekookte aardappel of groenten. Zorg er bij groente altijd voor dat het gekookt en gepureerd is, je hond kan het anders niet verteren.

'Gebakken of gekookt vlees is niet zozeer een probleem, maar wil je je hond echt verwennen, koop dan een biologische biefstuk of biologisch rundergehakt en bied het, het liefst rauw en versneden aan', aldus de gedragstherapeut.

Maak het niet te gek

Geef je hond niet ineens allemaal dingen, die hij/zij normaal gesproken niet krijgt. De maag van de hond kan dit namelijk niet aan en de hond kan daardoor nog dagenlang buikpijn hebben en misselijk zijn. Maak het dus niet te gek en houd het bij twee of drie verschillende soorten voedsel. 

'Denk logisch na en geef geen dingen die een hond in de vrije natuur ook niet zou kunnen vinden om te eten. Check gerust eerst even het internet als je twijfelt over iets dat je je hond wilt geven.'