Deze supermarkten berekenen plastic-toeslag door aan de klant

plastic toeslag supermarkt.jpg

Sinds 1 juli 2023 moet er een plastic-toeslag betaald worden voor producten die wegwerpplastic bevatten, ook wel SUP-artikelen genoemd. Ook in de supermarkt. Supermarkten bepalen zelf de hoogte van deze toeslag. Gaan klanten dit voelen in de portemonnee? En zo ja, bij welke supers? 

Waar moet je de plastic-toeslag precies voor betalen?

De heffing geldt voor alle SUP-artikelen, dit staat voor Single Use Plastics, ofwel wegwerpplastic. Hierbij moet je denken aan verpakkingen van maaltijdsalades en koek- en snoepverpakkingen. Supermarkten zijn verplicht deze ‘extra kosten’ op de bon te vermelden. Radar heeft eerder al een artikel geschreven over wat de plastic-toeslag precies inhoudt. 

Betaalt de klant de heffing?

Hoe hoog de heffing is, hangt af van de supermarkt. Ook verschilt het per winkelketen of de meerprijs voor rekening van de klant is. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat de meeste supermarkten de heffing niet doorberekenen in hun prijzen, maar er zijn er een paar die dit wel doen. Bij COOP en PLUS, bijvoorbeeld. Bij PLUS is de toeslag nog niet zichtbaar op de bon, wat wel zou moeten. Dit is nog niet gelukt “vanwege een technisch probleem”, laat een woordvoerder weten aan nu.nl. Van Vomar is het niet bekend hoe hoog de plasticheffing is en of dit wordt doorberekend in de prijs, zo schrijft de NOS. 

Hoe hoog is de plastic-toeslag?

Bij COOP en PLUS, waar de klant de toeslag dus moet betalen, wordt een heffing van 5 cent per SUP-artikel gehanteerd. Ook Albert Heijn, Jumbo en Dirk van den Broek hanteren dit tarief. Bij Lidl is dit 1 cent en bij Aldi gaat het om 5 tot 10 cent.

Wat wordt er met de heffing gedaan?

Hoe hoog de toeslag ook is en wie ‘m betaalt, verschilt dus. Eén ding staat wel vast: de supermarkten moeten de plasticheffing die zij opstrijken, investeren in verduurzaming. Dat betekent dus dat supermarkten die de toeslag niet terug laten komen in hun prijzen, via deze weg dus geen extra budget krijgen voor dit soort maatregelen.

Bronnen: nu.nl, NOS, jumbo.nl, ah.nl