background branding

Deze zomer binnen Europa op vakantie? Houd rekening met hogere bagagetarieven

08082020 bagage.jpg

'Reizigers die deze zomer binnen Europa met het vliegtuig op vakantie gaan, moeten rekening houden met hogere tarieven voor het meenemen van een koffer.' Dat meldt Beslist.nl. Bagagekosten zijn in de afgelopen drie jaar met bijna 20 procent gestegen. In vergelijking tot vorig jaar zijn de tarieven met gemiddeld 9 procent gestegen. 

De website analyseert al een aantal jaar de hand- en ruimbagagerichtlijnen van diverse airlines. Er zijn onder andere tien luchtvaartmaatschappijen geanalyseerd die vanuit Nederland vaak worden geboekt voor vluchten binnen Europa, waaronder KLM, Ryanair, TUIfly en Transavia.

Prijsstijging (kleine) koffers

Uit het onderzoek naar het online inchecken van kleine koffers (15 kilo) is gebleken dat de kosten in de periode van 2017 tot 2020 zijn gestegen naar gemiddeld 25,73 euro voor een enkele reis. Dit is een stijging van 18 procent.

Voor een koffer van 23 kilo betaal je gemiddeld 31,89 euro voor een enkele reis. Dit is een toename van 22 procent in de afgelopen drie jaar.

De grootste absolute stijging werd waargenomen bij het in Eindhoven gestationeerde Wizzair. De luchtvaartmaatschappij verhoogde het (flexibele) tarief van een koffer van 21 tot 68 euro, naar 30 tot 109 euro.

'Goedkope' handbagage Ryanair in prijs verdubbeld

Verder is gebleken dat de prijzen van het rolkofferbeleid van Ryanair aanzienlijk zijn toegenomen. Het beleid werd in 2018 geïntroduceerd, oftewel kleine tassen kunnen gratis mee aan boord en tegen bijbetaling kan een kleine koffer van maximaal 10 kilo worden meegenomen. Het introductietarief was 6 tot 10 euro. Inmiddels is het tarief echter bijna verdubbeld naar 10 tot 25 euro.

'Hogere kosten niet vanwege coronavirus'

In het onderzoek is er ook gekeken naar eventuele wijzigingen door het coronavirus. Hieruit blijkt dat het virus niet heeft gezorgd voor andere bagagerichtlijnen en/of -kosten.

Voor het volledige onderzoek kun je hier terecht.

Bron: Beslist.nl