Diabetespatiënten melden klachten door overstap goedkoper middel

diabetes-rdr-07-04-2019-780.jpg

Ruim 90.000 diabetespatiënten in Nederland worden momenteel op last van hun zorgverzekeraars door apotheken overgezet op een ander, voor hen goedkoper geneesmiddel. Behandelend artsen en diabetesverpleegkundigen zijn volgens De Telegraaf van deze verandering niet in kennis gesteld.

Gebruikers van de 24-uurs-insuline glargine/Lantus krijgen nu een zogeheten insuline-biosimilar, een biologisch geneesmiddel dat gelijk zou zijn aan het origineel.

Volgens het Pharmaceutisch Weekblad van de apothekersorganisatie KNMP hebben zich verschillende patiënten gemeld met ongewenste gevolgen van de omzetting naar het biomiddel Abasaglar. Zo zouden diverse patiënten geconfronteerd zijn met ernstige schommelingen van hun bloedsuikerwaarden.

Diabetesvereniging Nederland: nog geen meldingen ontvangen

Heb je klachten door het nieuwe middel? Neem dan contact op met de arts die je het middel heeft voorgeschreven, adviseert de Diabetesvereniging Nederland.

De vereniging zegt dat daar nog geen meldingen over het nieuwe medicijn zijn binnengekomen. Als het bij sommige patiënten toch is misgegaan, kan dat volgens de vereniging omdat de (huis)arts geen gesprek heeft gehad met de patiënt over de overstap, of omdat de apotheker strikt het preferentiebeleid volgt, terwijl dat volgens de Diabetesvereniging niet nodig is.

Hoe werkt het preferentiebeleid? Kijk de video van Zorg.nu:

Bekijk op youtube.com

Goedkoopste geneesmiddel

In Nederland hebben we sinds medio 2005 het preferentiebeleid. Dit houdt in dat de zorgverzekeraar een voorkeur uitspreekt voor het goedkoopste geneesmiddel in zijn soort. Zorg.nu besteedde aandacht aan de medicijnwissel. En bij Radar was er al diverse keren aandacht voor medicijntekorten.

Terugkijken: Medicijntekort: hoe komt het en wat kun je doen?

Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf