background branding

Dieper in de schulden door budgetbeheerder Plangroep | Radar Checkt!

Stel je hebt schulden: je krijgt via de gemeente budgethulp en je komt daardoor alleen maar verder in de schulden. Het overkomt cliënten van Plangroep Nederland, specialist in schuldhulpverlening. Rekeningen worden niet betaald en incasso's stapelen zich op, en op telefoontjes en e-mails wordt niet gereageerd. 

Vrijwillig in budgetbeheer gebleven

Rebecca weet dat ze niet goed met geld kan omgaan. Ze had in het verleden rekeningen niet betaald en kwam in de schuldhulpverlening om haar schulden af te betalen. Toen dat gelukt was, is ze vrijwillig in budgetbeheer gebleven omdat ze niet nog een keer in de schulden wilde komen.

Rekeningen tóch niet betaald

'Al mijn inkomsten komen bij Plangroep binnen, dan worden mijn vaste rekeningen betaald en krijg ik een weekbudget. Zo weet ik dat ik geen nieuwe schulden kan maken.' Toch liep het anders. Ze kreeg brieven thuis dat rekeningen niet betaald werden. Ze kreeg post van incassobureaus en deurwaarders op de stoep. En Plangroep? Die was onbereikbaar: de telefoon werd niet opgenomen en op mail werd niet gereageerd. En als Rebecca iemand aan de lijn kreeg, wisten ze niet waar het over ging of wisten ze niet wanneer het opgelost zou kunnen worden.

Nog meer problemen

Ook Anja maakte mee dat Plangroep haar rekeningen niet betaalde. Er hing haar zelfs afsluiting van de energieleverancier boven het hoofd. 'Ik heb nu meer problemen dan toen ik met Plangroep begon.' Anja hing uren in de wachtrij en uiteindelijk wordt de verbinding verbroken.

Ook de counselor die Anja via het UWV aangewezen heeft gekregen, is niet gecharmeerd van de werkwijze van Plangroep. 'Ze zijn telefonisch niet goed bereikbaar en ze beantwoorden mails niet. En elke keer spreek je iemand anders.' Plangroep op haar beurt zegt dat Anja onbereikbaar was en dat er te weinig inkomsten en teveel uitgaven waren. Waarom Plangroep toen niet tot actie over is gegaan, is onduidelijk.

'Ik heb nu meer problemen dan toen ik met Plangroep begon'
 

Overname kleine schuldhulpverleners

Plangroep zit al dertig jaar in budgetbeheer en schuldhulpverlening en heeft met zestig gemeenten in Nederland een contract om de schuldenproblematiek voor mensen op te lossen. Van gedupeerden hoort Radar dat de problemen vooral ontstonden toen Plangroep eerder dit jaar kleine schuldhulpverleners overnam.

Journalistiek platform Investico doet daar ook onderzoek naar en komt later dit jaar met een uitgebreid verslag. Plangroep zegt zelf dat de problemen ontstonden door ziekte van medewerkers tijdens corona. Ook een nieuw softwaresysteem zou de bereikbaarheid geen goed hebben gedaan.

Reactie gemeenten

De twee gemeenten waar Rebecca en Anja in wonen (Arnhem en Emmen) hebben in een reactie laten weten dat ze de problemen van inwoners met Plangroep in kaart hebben gebracht en daarover contact hebben gehad met het bedrijf. De dienstverlening van Plangroep zou volgens hen weer op orde zijn.

Plangroep heeft tijdens de uitzending van Radar een speciaal telefoonnummer voor mensen die met hen in contact willen komen:  0345-479789. Mailen kan ook: [email protected].

Oproep gedupeerden Plangroep

Mocht je ook ervaring hebben met Plangroep? Laat het ons weten!

Wat kun je zelf doen als je in de schulden zit?

Zie jij ook door de bomen het bos niet meer? Hoe moeilijk het ook kan zijn, juist nu is het van belang om toch naar oplossingen te zoeken. Gelukkig zijn er heel wat professionals die ervaring hebben met jouw scenario en jou wél kunnen helpen. Wij geven je een aantal tips.

Forumreacties

8
  • Door Radar

Budgetbeheer kan overzicht bieden, máár het gaat soms ook fout. Zo ook bij Plangroep. Cliënten van deze budgetbeheerder komen zelfs dieper in de schulden. Heb jij hier ervaring mee? Zo ja, via welke organisatie? Of ken je misschien iemand die ondanks de 'hulp' alleen maar dieper in schulden zit? Je kunt de uitzending van maandag 17 januari hier terugkijken: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/dieper-in-de-schulden-door-budgetbeheerder-plangroep-radar-checkt/ Mocht je ook ervaring hebben met Plangroep? Laat het ons weten! https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/oproepen/item/ervaring-met-budgetbeheerder-plangroep-laat-het-ons-weten/

  • Door Carla-steenman

Ik zat ook bij plangroep Was er vrijwillig in gegaan vanwege mijn 4 beroertes en het zelf niet meer kon Sinds begin juni kreeg ik ze niet meer te pakken en ook geen enkele reacties terug op mijn mail Ik ben net over naar een ander Ben erachter gekomen dat ik met alles dat vanaf oktober niks meer is betaald Had geen schulden en door hun nu wel en moet ik elk dubbeltje nu omdraaien Ik hoop dat ze worden aangepakt vind dit zo erg voor mij en voor de mensen die bij hun zaten en nog dieper in de schulden zijn gekomen

  • Door michaelrutten68

Het is gewoon triest wat er speelt maar ik sta al 3 jaar onder bewind bij een zzp-er bewindvoerder die bij Bilancio Budget is aangesloten. Ook daar klopt er geen bal van, geen communicatie (ik doe alles per mail want dan staat het zwart op wit) ook ben ik steeds meer in de schulden gekomen, belastingdienst aanslag omdat er geen wijzigingen in inkomsten was doorgegeven dus terug betalen van teveel ontvangen huursubsidie en zorgkosten toeslag. Maar ook klopt het niet m.b.t. schulden de bewindvoerder heeft schulden opgevoerd die niet kloppen, ik heb zelf namelijk ook de schuldeisers aangeschreven en die gaven aan dat het niet klopt dat geef ik dan aan en dan wordt er niet gereageerd. De bewindvoerders hebben teveel macht. Deze gaf aan dat als ik niet tevreden ben dan moet ik maar een andere aanvragen, maar er is geen geld dus ik hoef daar niet op te rekenen.....