Dierenbescherming vraagt aandacht voor huisdieren in hete auto

hond-auto-6-6-2018.jpg

Om te onderstrepen dat hondeneigenaren hun huisdier niet moeten achterlaten in auto's bij zonnig weer, hebben de Dierenbescherming en huisdierenkennisplatform Lifestyle for pets een opmerkelijk experiment uitgevoerd. Niet een hond, maar een mens werd achtergelaten in een stilstaande auto om te zien wat er dan gebeurt. Na een half uur moest de publiciteitsstunt worden afgebroken, omdat de proefpersoon in kritieke toestand geraakte.

Het proefkonijn, hondencoach Arvid van Putten, werd onlangs - nadat zijn gezondheidstoestand was gekeurd door de EHBO - bij een buitentemperatuur van 26 graden opgesloten in een personenwagen. Binnen tien minuten, bij een temperatuur van 37 graden, had hij al zoveel last van de hitte dat hij moeilijk ging praten en bewegen. Na twintig minuten kon hij niet meer helder denken en samenhangend praten.

Na een half uur was de temperatuur in de auto opgelopen tot 44 graden en brak de EHBO het experiment af. Van Putten kon niet meer goed ademen en had pijn op de borst. Volgens de Dierenbescherming zou een hond al zijn overleden, omdat honden niet zweten maar hitte slechts kwijt kunnen via de bek. Jaarlijks moeten tientallen honden uit auto's worden gered, terwijl er ongeveer tien sterven aan de gevolgen van oververhitting.

Zet auto in de schaduw

De Dierenbescherming adviseert om honden niet in de auto achter te laten met warm weer. Als het echt niet anders kan, is het het best om de auto in de schaduw te zetten. 'Zet de ramen tegen elkaar open en blijf vooral niet te lang weg'. Zie je een oververhitte hond in een auto? Haal dan de hond eruit, overgiet het dier voorzichtig met (niet te koud) water en overdek hem eventueel met een natte doek.

Een filmpje van het experiment