Dierenspeeltjes: zo (vaak) maak je ze schoon

201009 hondenspeeltje.jpg

Je verwent je kat of hond graag met speeltjes. Maar zeker als ze onder je bank verdwijnen, vergeet je ze schoon te maken. Het is wel belangrijk, want ze zijn een bron van bacteriën. Hoe krijg je ze schoon en hoe vaak moet je eraan denken? 
 

Uit welke materialen bestaan de speeltjes van je huisdier? Scheid ze per soort, want dat bepaalt of ze de vaat- of wasmachine in kunnen, of alleen even worden afgenomen. Voor de meeste speeltjes volstaat het als ze eens per maand worden schoongemaakt. Maar stoffen speeltjes en de favoriete spullen van je viervoeter hebben wat meer hygiënische zorg nodig. Zeker met kinderen in huis.

Let op voor vergiftiging

Belangrijk is dat je alleen natuurlijke, niet-giftige producten gebruikt, met liefst een neutrale geur. De chemische delen in de schoonmaakproducten die je misschien standaard gebruikt, kunnen giftig zijn voor je harige vriend. Desinfecterende middelen die niet geschikt zijn voor honden en katten, zijn zelfs levensgevaarlijk. 

  • Zuiveringszout: Baking soda is voor beide dieren ideaal. Gebruik het voor sopjes of doe het op de speeltjes voordat je ze in de vaat- of wasmachine steekt. 
  • Natuurazijn: Voor hondenspeeltjes is witte natuurazijn een al even goede optie. Maak een sopje van een deel azijn en twee delen water. Doe wat baking soda op elk speeltje en laat ze inweken. Of gebruik witte azijn als wasproduct in je wasmachine of vaatwasser. Gebruik zeker geen azijn voor kattenspullen. De geur is onaangenaam voor katten, want het doet hen aan urine denken.
  • Toch liever product? Kies voor biologisch afbreekbare middelen (groene zeep) of een product uit de dierenspeciaalzaak. Met bijvoorbeeld hondenshampoo kun je ook goed uit de voeten.

Hoe en hoe vaak?

Het materiaal bepaalt hoe je de speeltjes het beste kunt schoonmaken.

  • Kunststof: Rubberen en plastic speeltjes kunnen in de vaatwasser, wat de snelste en eenvoudigste manier is om ze schoon te krijgen. Kies een gewoon en niet het warmste programma, want daarin kunnen ze stukgaan of krimpen. Denk er elke maand aan, maar was de favoriete speeltjes liever elke twee weken. Neem gelijk de eetkommetjes van je viervoeter mee. Liever geen apparaat gebruiken? De speeltjes in een sopje onderdompelen en afdrogen is even effectief.
  • Stoffen: Plushen knuffels, zachte flostouwen en tennisballen met stoffen bekleding zijn grotere bacteriehaarden. Stop ze in een waszakje of dichtgeknoopte kussensloop, zodat ze minder afzien, en draai ze in de wasmachine op het koude programma voor delicate handwas.  Favoriete knuffels die elke dag tussen de tanden van je huisdier belanden, was je liefst wekelijks. Voor andere is tweewekelijks prima. Gebruik zeker geen wasverzachter en laat het speelgoed aan de lucht drogen. Om je helemaal te verzekeren dat de speeltjes bacterievrij zijn, kun je ze een nacht in de vriezer steken.
  • Hout: Voor je houten speeltjes maak je een sopje. Neem ze met een lichtvochtige doek af. Dompel ze niet onder, of doe het snel en droog ze meteen af, zodat de speeltjes geen water opnemen. Eens per maand volstaat, maar weet dat stukgebeten houten speelgoed meer bacteriën verzamelt dan nieuw speelgoed dat soms nog een beschermlaagje heeft.  
  • Veertjes: Speeltjes met veertjes gaan snel stuk, dus die was je liever niet in een apparaat. Met een lichtvochtige doek kun je de veren wel even afnemen. Eens per maand is prima.
  • Elektronisch: Het spreekt voor zich dat je gemotoriseerde of door batterijen aangedreven speeltjes niet in de vaatwasser of wasmachine steekt. Maak je doek lichtvochtig, wring het uit, dep het in baking soda, en neem de speeltjes op die manier zo goed mogelijk af. Maandelijks volstaat, maar als je ze niet grondig kunt wassen, neem je de speeltjes liever elke twee weken al even onder handen.

Hardnekkig vuil?

Het soort vuil speelt natuurlijk mee: rolt het speelgoed over de vloer, waar het stof en vuil verzamelt, of gaat het mee naar het park, waar het in hardnekkige modder belandt? 

Buitenspeelgoed spoel je liever meteen even af. Speeltjes waar dagelijks op wordt gebeten, moeten natuurlijk vaker onder handen worden genomen. Speelgoed met een geurtje was je liever meteen. Krijg je de speeltjes niet meer schoon? Dan wordt het misschien tijd om je viervoeter met nieuw speelgoed te verwennen. 

Vergeet de krabpaal niet

Ook de krabpaal van je kat verdient van tijd tot tijd een goeie beurt. De pluche plateaus houden haren en stof vaak goed vast. Daar kun je een stofzuiger met borstelkop op loslaten. Als die er niet alles uit krijgt, dan lukt het vast wel met een kledingborstel of lintroller.

De krabdelen zelf, die met sisaltouw omwonden zijn, hoeven niet vaak onder handen genomen te worden. Even stofzuigen en eventueel een natte doek van tijd tot tijd is prima. Merk je een geur op? Maak een sopje of dep je lichtvochtige doek in baking soda en ga over de plushen plateaus.