'Digitalisering in veehouderij zorgt niet voor meer dierenwelzijn'

digitalisering-veehouderij-19062019.jpg

Robots en slimme sensoren in de veehouderij zorgen dat boeren efficiënter kunnen werken. Maar de ­digitalisering van het boerenbedrijf leidt niet tot meer dierenwelzijn, terwijl ook dat de belofte is. Dat stelt de Raad voor Dierenaangelegenheden, een adviesorgaan van de regering, volgens Trouw in een rapport.

De digitalisering van de veehouderij, die zo'n 25 jaar geleden begon, zou bijdragen aan een duurzamere manier van werken op het boerenbedrijf. De Raad voor Dierenaangelegenheden plaatst kanttekeningen bij die bewering. Machines verzamelen allerlei gegevens over de dieren, maar dat veehouders hierdoor beter voor hun dieren gaan zorgen, is volgens het rapport niet bewezen.

Het meten van temperatuur en luchtvochtigheid in stallen is gemeengoed geworden, net als het gebruik van stappen­tellers. Andere voorbeelden van 'smart farming' zijn sensoren die registreren hoe actief dieren zijn. Als een dier langdurig stilligt of weinig beweegt, is het mogelijk ziek. De veehouder krijgt dan een seintje.

Beter Leven keurmerk

Het Beter Leven keurmerk is er nu ook voor zuivel, wat betekent dat voor het welzijn van de koeien?

Radar Gemist: Beter Leven keurmerk voor melk

Bron: ANP MediaWatch / Trouw