background branding

Discriminatie op de arbeidsmarkt begint in vroeg stadium

sollicitatie-5-6-2018.jpg

Uit een onderzoek van CVster, een bedrijf waar je online je cv kunt opstellen, blijkt dat sollicitatiemails die zijn verstuurd door een afzender met een Nederlandse naam vaker worden geopend dan mails met een niet-Nederlands klinkende afzender.

Het bedrijf verstuurde 480 nagenoeg identieke sollicitaties onder de verzonnen namen 'Anil Yirak', 'Azzedine Boutahire', 'Kwabena N’Golo' en 'Arthur Landschot'. Met trackingsoftware werd nagegaan of de e-mail en de bijlage met cv geopend werden. De mails van sollicitanten met niet-Nederlands klinkende namen bleken opvallend minder vaak geopend te worden dan de e-mails onder naam van 'Arthur Landschot'.

Buitenlandse cv's minder vaak geopend

Uit het onderzoek bleek dat bijlages met een cv 13 procent minder vaak geopend werden bij de kandidaten met een buitenlands klinkende naam. Bovendien werden zij 16 procent minder vaak uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek of telefonisch interview.

Meeste discriminatie in de uitzendbranche

De mails werden verstuurd naar vier verschillende sectoren: het onderwijs, de gezondheidszorg, de detailhandel en de uitzendbranche. De uitzendbranche kwam het slechtste uit de verf. De mail van de niet-Nederlander werd daar maar in 86 procent van de gevallen geopend, waar de Nederlander 100 procent scoorde. De onderwijssector deed het het best: daar werden de buitenlandse mails zelfs 5 procent vaker geopend dan de Nederlandse sollicitaties.

Eerder dit jaar ontdekte Radar dat bijna de helft van 78 willekeurig gebelde uitzendbureaus meewerkt aan discriminatie op afkomst. Redacteuren deden zich voor als een opdrachtgever en vroegen het uitzendbureau om geen Turken, Marokkanen of Surinamers aan te dragen. Bekijk hier het videofragment terug:Discriminatie door uitzendbureaus

Bron: NOS / CVster / Radar