background branding

Dit is waarom inktcartridges zo duur zijn (en vijf tips om op printen te besparen)

inkt202301.png

Inktcartridges van grote merken kunnen erg duur zijn, soms nog duurder dan de printer zelf. Hoe komt dat en hoe kun je op printen besparen?

De prijs van een inktcartridge is niet zo hoog door de inkt die erin zit. Het kost vooral veel geld om de technologie achter printers te ontwikkelen. Die kosten worden volgens de producenten doorberekend in de prijs van de cartridges. Of dat de torenhoge prijzen helemaal rechtvaardigt, is moeilijk te zeggen. 

Tegelijkertijd is de concurrentie op de printermarkt hoog. De printers, waarvan de ontwikkeling en productie ook relatief duur is, worden daardoor met minder winst verkocht. Ook dat ‘verlies’ wordt doorberekend in de prijs van inktcartridges.

Hoe kun je besparen op printen?

1. Vergelijk cartridges
Een inktcartridge hoeft niet heel duur te zijn. Zo zijn er huismerk inktcartridges te krijgen voor de helft van de prijs. Aan deze inktcartridges kan wel een risico zitten: sommige bedrijven als HP blokkeren ze. Naar eigen zeggen omdat de printer er kapot van zou kunnen gaan. Volgens verkopers van huismerk inktcartridges is dat onzin. 

2. Kies een zuinige printer
De ene printer is zuiniger dan de andere. Er zijn bijvoorbeeld printers die veel inkt gebruiken, ook als je weinig print. De inkt wordt namelijk gebruikt om het onderdeel waar de inkt uitkomt schoon te spuiten. 

Op die manier wordt voorkomen dat de boel verstopt raakt waardoor de kwaliteit van de afdrukken achteruitgaat. Hoeveel inkt een printer gebruikt voor het schoonmaken, verschilt sterk per apparaat. In deze test van de Consumentenbond is te zien hoeveel. 

3. Zet je kleurenprinter standaard op zwart-wit
Het kan ook lonen om je kleurenprinter standaard in te stellen op zwart-wit, want dat is zuiniger. Toch in kleur printen? Dan pas je dat weer makkelijk aan op de printer.

4. Kies je lettertype
Je denkt er misschien niet meteen aan, maar het ene lettertype is zuiniger dan de ander. Volgens de Amerikaanse consumentenbond gebruikt Times New Roman 27 procent minder inkt dan Arial. Bij Calibri is dat 23 procent en bij Century Gothic 21 procent.

5. Print alleen de tekst van een webpagina
Als je een webpagina print, komen vaak ook advertenties of andere plaatjes mee. Op websites als Print Friendly zijn deze weg te halen, waardoor je alleen de platte tekst print.