Dit is waarom je recyclebare kleding tijdelijk niet moet inleveren

De periode van winter naar lente is traditiegetrouw hét moment om je kledingkast om te gooien en op te ruimen. In elke sector in Nederland zorgt het coronavirus voor een ongewone situatie met bijzondere maatregelen. Zo ook bij het inzamelen van textiel. Waar kun je terecht met je opgeruimde kleding? En is het in deze tijd überhaupt wel een goed idee om je kleding te gaan recyclen?
Wellicht heb je in deze periode wat meer tijd om een grote voorjaarsschoonmaak te houden. Duik jij in de kledingkast om alles eens goed door te spitten? Gooi alles op een hoop en kijk wat je over wil houden. Alles wat overblijft kun je bijvoorbeeld recyclen, doneren of verkopen.
Kleding recyclen
Sympany is een organisatie die tweedehands kleding en schoenen inzamelt voor hergebruik en recycling, waarbij de opbrengsten naar goede doelen gaan. Overal door het land staan kledingcontainers waar je textiel in kunt doen.
Voordat de coronacrisis uitbrak stuurde Sympany dagelijks chauffeurs de weg op om textiel in te zamelen. Wat vervolgens naar verschillende sorteercentra in Nederland ging, waar het van restafval werd ontdaan. In de sorteercentra wordt het normaliter op kwaliteit en soort uitgezocht. Daarna vindt het zijn weg naar een recycler of tweedehands winkel. Door de coronacrisis gaat dat nu anders.
'Door de coronacrisis moeten wij na het sorteerproces al het ingezamelde textiel opslaan in big bags in loodsen omdat er wereldwijd geen afzet is. Langdurige opslag van textiel, zal de kwaliteit er helaas niet beter op maken of mogelijk zelfs onbruikbaar. Denk maar aan: temperatuurverschillen en vocht. Het textiel komt wel binnen, maar niks gaat weg', vertelt Wouter Reedijk, woordvoerder van Sympany.
'De containers raken mogelijk overvol'
Door de corona crisis zijn sorteercentra, recycle- en afvalbedrijven gedwongen het anders aan te pakken. 'We zien vaak een verhoogde hoeveelheid aan textiel in onze containers. Hier zijn wij uiteraard erg blij mee. Echter gezien de situatie in het land, waarbij veel huishoudens thuiszitten, zien we hier bovenop nog een extra stroom aan textiel. Een gevolg is dat onze containers overvol kunnen raken', zegt Reedeijk.
In samenspraak met gemeenten worden er oplossingen gezocht. 'Wij willen graag de bakken open houden, zodat er geen textiel zakken op straat komen te liggen. We hopen dat gemeenten hier operationeel aan meewerken, want gemeenten kunnen ervoor kiezen de bakken dicht te doen. Maar dan kan het helemaal nergens heen', zegt Reedijk.
Wat kun je nu met je overbodige kleding doen?
Gemeenten en afvalbedrijven roepen mensen op om te wachten met inleveren van kleding. 'Dat is voor iedereen inderdaad de beste oplossing. Voor zowel gemeenten als recyclebedrijven. We hebben het liefste dat mensen het thuis bewaren, totdat deze situatie over is', vertelt Reedijk.
'Thuis is het ook nog eens droog en schoon. Het is geen afval wat gaat stinken. Als je het bewaart en later inlevert dan krijgt het textiel even goed nog een goede bestemming. Nog een tip voordat je je kleding weg doet is: denk één of twee keer na of het textiel echt wel weg moet, want er is al veel kleding wat we jaarlijks weggooien.'
Kringloopwinkel in deze tijd?
Je kunt kleding ook geven aan een kringloopwinkel of een tweedehandszaak. Iemand anders is misschien nog wel blij met je kleding. Echter sluiten er ook kringloopwinkels omdat ze door de corona crisis minder vrijwilligers hebben en een deel van de kringloopwinkels haalt geen spullen meer op. Kijk dus altijd even op de website van de kringloopwinkel of bel om te checken of ze open zijn. En anders kun je de kleding het beste even bewaren totdat de winkel weer open is.
Overleeft corona op kleding?
Het wegbrengen van kleding naar een kringloopwinkel of recyclen door de kleding in een daarvoor bestemde bak te doen. In beide gevallen komt er uiteindelijk iemand anders met je kleding in aanraking. Wij vroegen aan een expert of corona op kleding kan blijven leven.
'Het wassen van kleding op zestig graden neemt alle risico weg. Lager dan veertig graden wassen heeft ook wel zin en het spoelen doet al zeker wat', legt levensmiddelenmicrobioloog Marcel Zwietering uit. Het is niet zo'n 'sterk' virus en zeep alleen al kan door de oppervlakte-activiteit de envelop van het virus kapotmaken.
'Als je echt als coronapatiënt in een voorkomend geval kleding vol hoest en vol niest en er zitten een in een extreem geval miljoenen virussen op, bereik je met wassen met water en zeep wel een sterke reductie maar zijn er misschien nog steeds misschien wel wat over. Grondige onderzoeken naar het virus ontbreken nog. Maar met het wassen bij zestig graden denk ik wel dat alle virusdeeltjes geïnactiveerd zullen zijn', vertelt levensmiddelenmicrobioloog aan Wageningen Universiteit Marcel Zwietering.
'Maar let wel de belangrijkste besmettingsroute is direct via druppeltjes in de lucht (vooral hoesten en niezen en ook bij gewoon bij ademhalen komen er al allerlei druppeltjes in de lucht). Die kunnen dan van een besmet persoon direct ingeademd worden door een niet-besmet persoon. Afstand houden en bijvoorbeeld plexiglazen schermen zijn dus de allerbelangrijkste maatregelen', zegt Zwietering.
'Daarnaast kan verspreiding van het virus ook via oppervlakten. Dan moet iemand op een oppervlak niezen of hoesten, of in zijn handen en dan een oppervlakte aanraken. Daarna moet een ander niet-besmet persoon dit aanraken en zijn ogen of neus of mond aanraken. Daarom moeten we nu vaker handen wassen, om besmetting via deze route ook te verminderen. Verspreiding van het virus via kleren zal dus zeker niet de allerbelangrijkste besmettingsroute zijn', zegt Marcel Zwietering.
'Bij het sorteercentrum waren de zorgen van overdracht van coronavirus op kleding er eerst ook. Maar natuurlijk werken we met handschoenen en kleding zit ook dagen in een zak voordat het anderen bereikt', vertelt Wouter Reedijk.
Marcel Zwietering haakt hierop in: 'Inderdaad zal het aantal actieve virussen na een aantal dagen in zo'n zak ook heel sterk gedaald zijn, en als de sorteerders na het werk hun handschoenen uitdoen is het verstandig weer even goed hun handen wassen.'