background branding

Dit keurmerk laat je voortaan zien of een prijsvergelijkingssite betrouwbaar is

10052022-acm.jpg

Prijsvergelijkers van telecomabonnementen kunnen voortaan een speciaal certificaat verkrijgen bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dit certificaat van de toezichthouder, een soort keurmerk waarmee de vergelijkingssites op hun site mogen pronken, is bedoeld om consumenten het vertrouwen te geven dat een site onafhankelijke, actuele en duidelijke informatie geeft.

Websites waar consumenten prijzen kunnen vergelijken moeten zich sowieso houden aan de regels voor eerlijke handel. Maar voor het certificaat zijn nog aanvullende criteria opgesteld. Zo moet duidelijk zijn hoe de vergelijking op de site wordt gemaakt. "Als je een prijsvergelijkingswebsite bezoekt die een certificaat van de ACM heeft, kun je ervan op aan dat de informatie betrouwbaar is", zegt Edwin van Houten, directeur consumenten bij de ACM.

Wanneer een prijsvergelijker niet meer aan de eisen voldoet, kan de toezichthouder het certificaat intrekken. Nu beperkt het stempel van de ACM zich nog tot sites die gaan over telecomabonnementen. Zodra de nieuwe Energiewet van kracht wordt, krijgen ook prijsvergelijkers van energiecontracten de mogelijkheid om een certificaat van de ACM aan te vragen.

Bron: ANP