Dit kun je doen tegen winterhanden en -tenen

koudehanden4-12-2020.jpg

Iedereen heeft weleens koude handen en voeten, meestal niet erg en van korte duur. Maar wat als je winterhanden en -tenen hebt, wanneer je vingers en tenen verkleuren en beginnen te jeuken? Kun je hier iets tegen doen? Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft uitleg.

Als je winterhanden of wintertenen hebt, krijg je vaak jeuk of een branderig gevoel aan je vingers of tenen, nadat je in de kou bent geweest. Dit gaat vaak met rode of paarse plekken gepaard. In sommige gevallen kunnen je tenen een beetje opzwellen. Ook kunnen de verschijnselen op andere lichaamsdelen voorkomen, zoals je oren, polsen of onderbeen.

Hoe ontstaan wintertenen?

Voor medici is het niet helemaal duidelijk waarom winterhanden en -tenen ontstaan. Wel is zeker dat je bloedvaten zich bij koude omstandigheden kunnen vernauwen. Het bloed kan dan minder goed doorstromen, waardoor de verschijnselen optreden.

Is het gevaarlijk?

In de meeste gevallen gaan de klachten vanzelf weer over. Als de temperatuur buiten weer omhoog gaat, verminderen de klachten meestal. Als de klachten echter in het voorjaar en de zomer ook blijven aanhouden, dan moet je contact opnemen met een arts.

In de volgende gevallen moet je ook een huisarts inschakelen:

  • Je hebt klachten terwijl het helemaal niet koud is,
  • Je huid gaat kapot,
  • Je krijgt aanvullende klachten, zoals zweren in de mond,
  • Je krijgt op oudere leeftijd last van winterhanden of -tenen.

Kun je het voorkomen?

Hoewel de NHG aangeeft dat er geen bewijs bestaat dat je winterhanden en wintertenen kunt voorkomen, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen:

  • Vermijd kou en snelle temperatuurdalingen,
  • Als je toch de kou in moet: kleed je dan goed aan. Doe een muts op, trek handschoenen aan, draag sokken van katoen of wol en doe waterdichte schoenen aan,
  • Zorg dat je huis en werkplek warm genoeg zijn,
  • Stop met roken. Roken vermindert de doorbloeding.

Ga niet krabben of wrijven

Als je toch winterhanden of wintertenen krijgt dan is het van belang dat je niet begint te krabben of wrijven op de verkleurde plekken. Dat kan er namelijk voor zorgen dat de klachten langer aanhouden. Bovendien zou je je huid kunnen beschadigen.

Op internet gaan verhalen dat een massage, een warmwaterbad of de plekken insmeren met crème ook kunnen helpen. De NHG raadt deze adviezen echter niet aan. 

Mocht je op zoek zijn naar meer informatie over winterhanden of wintertenen, dan kun je op deze pagina van het NHG terecht.

Meer over