Dit moet je weten over een voedselvergiftiging
Van een voedselvergiftiging kun je je plots heel beroerd voelen. Hoe ontstaat het en hoe kun je het voorkomen? En als het al te laat is: wat moet je doen?
Een voedselvergiftiging ontstaat door ziekmakende stoffen afkomstig van bacteriën of schimmels. Deze stoffen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door het slecht koelen van etenswaren of wanneer je een product na de uiterste houdbaarheidsdatum nog besluit te eten.
Zo voorkom je voedselvergiftiging
Om voedselvergiftiging te voorkomen moet je grofweg op drie dingen letten:
1.Bewaar je eten goed
- Eten dat kan bederven, zoals vlees en vis, moet je koel bewaren op zo'n vier graden.
- Doe bederfelijk eten in een koelbox als je het niet gelijk in de koelkast kunt doen. Dus bijvoorbeeld wanneer je net boodschappen hebt gedaan of gaat barbecueën.
- Restjes en kliekjes kun je het best maximaal twee dagen bewaren.
- Ingevroren eten is niet eeuwig houdbaar. Radar zette eerder op een rij hoe lang je producten in de vriezer kunt bewaren.
2. Gooi eten op tijd weg
- Let bij wat je koopt op de houdbaarheidsdatum. Vooral producten met een TGT-datum ('te gebruiken tot') moet je na het verlopen van de datum niet meer consumeren. Producten met THT ('tenminste houdbaar tot') zijn vaak wel nog na de aangegeven datum te nuttigen. Meer daarover lees je in een ander artikel van Radar.
- Gebruik je zintuigen: kijk en ruik aan een product. Als je bijvoorbeeld verkleuring of schimmel ziet, moet je het weggooien. Hetzelfde geldt als iets muffig of op een andere manier overheersend ruikt. Gebruik hierbij je gezonde verstand.
Als je de verpakking hebt geopend zijn producten nog korter houdbaar. Bijvoorbeeld verse vis, vlees en kipfilet kun je het best gelijk opeten nadat het is geopend. Op de site van het Voedingscentrum kun je per product opzoeken hoe lang je het kunt bewaren.
3. Let op hygiëne
- Was je handen goed. Ook nadat je rauw vlees of rauwe vis hebt aangeraakt.
- Was groente en fruit goed onder de kraan.
- Zorg ervoor dat rauw vlees niet in contact komt met al bewerkt voedsel. Snijd kip en ander vlees niet op dezelfde snijplank als waar je je groenten snijdt (of op de andere kant van de snijplank).
- Verhit dierlijke producten goed. Ook kliekjes moet je helemaal verhitten.
Radar zet in een ander artikel voor je op een rij hoe je veilig met vlees en vis om kunt gaan.
'Help, ik heb een voedselvergiftiging'
Ondanks dat je voorzichtig bent geweest kan het je toch gebeuren dat je wordt getroffen door een voedselvergiftiging. Als dit het geval is, kun je de volgende symptomen hebben: koorts, overgeven, buikpijn, diarree en minder eetlust.
Nadat je iets verkeerds heb gegeten treden de symptomen op na zo'n acht uur en dit houdt meestal maximaal drie dagen aan. In de meeste gevallen is behandeling niet nodig.
Het belangrijkste is dat je probeert om zoveel mogelijk gezond te eten. Het zou kunnen dat je minder eetlust hebt, maar eet wat je eten kunt. Voedsel met veel vezels is goed, zoals volkorenbrood, groenten, fruit en noten. Vermijd eten met veel vet en suiker.
Je moet ook genoeg blijven drinken. Als je veel moet overgeven bestaat het risico dat je uitdroogt. Drink in kleine hoeveelheden. Het Voedingscentrum zegt dat water, thee, bouillon of verdund vruchtensap geschikt zijn. Andere sappen en frisdrank kunnen de klachten erger maken door het hoge suikergehalte.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Zoals gezegd gaat een voedselvergiftiging in de meeste gevallen over zonder dat er een behandeling nodig is. Toch is het verstandig om contact op te nemen met de dokter als de klachten langer duren dan drie dagen, je koortsig bent, buitengewoon veel moet overgeven of er bloed in je diarree of braaksel zit. Ook als je verschijnselen van uitdrogingen vertoont, zoals weinig plassen en een droge mond, moet je contact opnemen met de huisarts.
Bron: Voedingscentrum