Dit verandert allemaal op Twitter nu Elon Musk de baas is

22-11-22-twitter-musk-verandering-bewerken-blueANP-458045280.jpg

Nu Elon Musks geruchtmakende overname van Twitter rond is, gaat er heel wat veranderen op het sociale medium. Jouw tweets worden anders getoond, je krijgt de optie om te bewerken en de blauwe vinkjes worden op een nieuwe manier uitgedeeld. Radar zet de veranderingen op een rijtje. 

Misschien wel de grootste verandering zit hem in het blauwe vinkje. Het tekentje van verificatie werd eerst gratis uitgedeeld aan bekendheden, politici, bedrijven en dergelijke, om te tonen dat er een officieel persoon of instantie achter het account zit. Maar voortaan kan iedereen het vinkje krijgen - mits je betaalt. Alleen mensen met de betaalde abonnementsdienst Blue kunnen namelijk een blauw vinkje aanvragen. 

Blauw vinkje is niet meer voor verificatie

Het blauwe vinkje betekent nu dus dat een account Twitter Blue heeft. Maar het betekent niet dat er een officiële persoon of instantie achter het account zit. Daarvoor heeft Twitter een nieuw grijs vinkje. Dat wordt nog steeds alleen uitgedeeld aan belangrijke instanties, bijvoorbeeld de Amerikaanse president. 

Kun je Twitter Blue in Nederland krijgen?

Heb jij trouwens nog nooit gehoord van dat Blue-abonnement? Dat is niet gek, want alleen inwoners van de Engelssprekende wereld kunnen Blue momenteel aanschaffen. Daar komt binnenkort wel verandering in, want Blue komt ‘binnenkort’ naar Nederland en de rest van Europa, zegt Twitter-productmanager Esther Crawford tegen The Verge. 

Update

Blauwe vinkjes verdwijnen

Musk heeft bekendgemaakt dat de originele blauwe vinkjes over een aantal maanden verdwijnen. Eerder had Musk een systeem gecreeërd waarbij iedereen blauwe vinkjes kon kopen. Nadat hiervan misbruik van gemaakt werd, sloot de abonnementsdienst. Die is inmiddels weer open voor gebruikers in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland.

Hoeveel kost Twitter Blue? En wat krijg je ervoor?

Blue is in prijs verhoogd van 5 dollar naar 8 dollar per maand. En misschien gaat de prijs voor iPhone-gebruikers zelf nog verder omhoog naar 11 dollar, meldt technieuwssite The Information op 22 december 2022. Wat de prijs in Nederland zou worden, is nog niet bekend. 

Voor dat geld geniet je account bepaalde nieuwe voordelen. Jouw tweetreacties en vermeldingen worden voortaan hoger in de lijst getoond dan die van mensen zonder Blue. Kortom: als je Blue hebt, zien meer mensen wat jij zegt. Daarnaast kun je met Blue langere video’s en geluidsfragmenten posten, tot wel 42 minuten.

Musk belooft dat je in de toekomst nog langere video’s en geluidsfragmenten kunt uploaden met Blue. Ook ga je minder reclame zien, maar die wordt wel relevanter voor jou.

Een tweet bewerken

Blue-gebruikers kunnen nu een tweet bewerken nadat die is geplaatst. Zo’n edit-knop wordt op den duur voor iedereen beschikbaar. Met de knop kun je een tweet veranderen tot 30 minuten na het plaatsen. Dat kan maximaal vijf keer, en de oude versies van je tweet blijven zichtbaar voor andere gebruikers. 

Zo verandert de moderatie

Twitter gaat anders ingrijpen op grensoverschrijdende tweets. Het bedrijf stelt een adviesraad aan die moet beslissen over moderatie van tweets en blokkades van accounts. Musk zelf wil een minder streng moderatiebeleid en geen permanente verbanningen. Hij heeft bijvoorbeeld het account van Donald Trump opnieuw geactiveerd na diens leugens over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het lijkt er dus op dat je meer zult mogen zeggen op Twitter.

Update

Twitter laat regels tegen desinformatie over het coronavirus los

Tijdens de coronacrisis verbood Twitter onder meer informatie die tegen de coronarichtlijnen inging, zoals oproepen tegen mondkapjes of het houden van afstand, of claims over onbewezen geneesmiddelen. Het bedrijf heeft zijn eigen regels tegen desinformatie over het coronavirus nu losgelaten.

Bronnen: The Verge, RTL, ANP