Dit vuurwerk mag het hele jaar door worden afgestoken

Het einde van het jaar nadert en liefhebbers kijken er al maanden naar uit: 31 december oftewel dé dag om vuurwerk af te steken. Toch wordt niet al het vuurwerk op de laatste drie dagen van het jaar verkocht, een deel kun je het hele jaar door krijgen. Wat is dat voor vuurwerk en hoe gevaarlijk is het?
 

Reinske Strengholt deed boodschappen bij de supermarkt en zag tot haar verbazing dat er op 1 december al vuurwerk in de schappen lag. 'Op de verpakking stond dat het vuurwerk het hele jaar door afgestoken mag worden en dat gebeurt dus ook.' Reinske heeft een hond en die wordt niet gelukkig van vuurwerk. Ze dacht dat vuurwerk alleen op 31 december mocht worden afgestoken en vroeg zich af hoe het kan dat er in gewone winkels vuurwerk ligt.

Wat is dit voor vuurwerk?

Ad Nieuwdorp, vuurwerkexpert van de politie, legt uit dat het hier gaat om zogeheten schertsvuurwerk of fopvuurwerk. 'Het wordt ook wel feestvuurwerk genoemd, denk aan de ijsfontein op je taart en sterretjes.' Sinds 2012 staat er in het Vuurwerkbesluit dat onder meer morning glory's, knetterlinten, trektouwtjes, knalerwten, fonteintjes en eerdergenoemde sterretjes vallen onder categorie 1-vuurwerk dat het hele jaar door verkocht en afgestoken mag worden.

Is dit minder gevaarlijk dan regulier vuurwerk?

Dergelijk vuurwerk is veel minder gevaarlijk volgens Nieuwsdorp en daarom mag het 365 dagen per jaar verkocht en afgestoken worden. 'Je mag er echter geen overlast of baldadigheid mee plegen in bijvoorbeeld een winkelcentrum.' Consumenten mogen niet meer dan 25 kilo, inclusief de verpakking, van dit soort vuurwerk kopen. 'Dat is net zoveel als regulier vuurwerk.' Daarnaast mag het alleen verkocht worden aan mensen boven de twaalf jaar.

Wat zijn de vuurwerkregels voor 2018?

Dit jaar mag er vuurwerk worden gekocht op 28, 29 en 31 december, omdat 30 december op een zondag valt. Afsteken mag alleen op oudejaarsavond tussen 18:00 uur en 02:00 uur.

Tips van de politie voor een veilige avond

Nieuwdorp raadt consumenten aan vooral geen vuurpijlen of los knalvuurwerk af te steken, maar alleen siervuurwerk zoals flowerbeds of cakeboxen. 'Dit geeft minder overlast en is veel veiliger mits je natuurlijk de gebruiksaanwijzing volgt en een vuurwerkbril opzet. Draag ook geen nylonkleding en houd afstand na het afsteken.' Nieuwdorp zegt verder dat vuurwerk niet via de post bezorgd mag worden. 'Dit geldt ook voor schertsvuurwerk. Wie dat toch doet begaat een misdrijf en dan krijg je een strafblad.'

Lees ook: Politie haalt illegale vuurwerkshops offline en gaat kopers bezoeken