Dit zijn de gevolgen van de Brexit voor jou
Het Verenigd Koninkrijk hoort officieel niet meer bij de Europese Unie. Hierdoor gelden er sinds 1 januari 2021 andere regels met betrekking tot bijvoorbeeld verblijf en invoeren van goederen. In dit artikel vind je een overzicht van de veranderingen die voor jou relevant zijn.
Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland horen bij het Verenigd Koninkrijk en zijn dus geen onderdeel meer van de Europese Unie. Het is dus goed om van onderstaande regels op de hoogte te zijn als je een van deze landen wilt bezoeken, of als je van plan bent goederen in- of uit te voeren.
Reizen: paspoort verplicht en mogelijk langere controles
Vóór de Brexit kon je naar het Verenigd Koninkrijk reizen met een identiteitskaart. Vanaf 1 oktober 2021 is dat niet meer voldoende en moet je een paspoort hebben om de grens over te steken. Als je voor 1 januari 2021 in het Verenigd Koninkrijk werkte of grensarbeider was, kun je nog tot en met 2025 reizen met je identiteitskaart.
Verder kunnen grenscontroles, bijvoorbeeld op het vliegveld, langer duren. Doordat het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de Schengenlanden hoort, kunnen ze uitgebreidere grenscontroles voor personen en bagage uitvoeren.
Je hebt voor een verblijf tot zes maanden geen visum nodig. Een internationaal rijbewijs is ook niet vereist.
Spoedeisende zorg blijft verzekerd
Mocht je in het Verenigd Koninkrijk op de spoedeisende hulp belanden, wordt dit gewoon gedekt door je Nederlandse zorgverzekering. Je verzekering dekt overigens alleen wat je in Nederland zou betalen: is de behandeling duurder, dan betaal je zelf het verschil.
Je kunt eventueel nog een aanvullende (reis)verzekering afsluiten. Je verzekeraar kan je hierin adviseren.
Bellen en internetten in VK wordt mogelijk duurder
Een ander gevolg van de Brexit is dat je telefoonkosten mogelijk hoger worden in het Verenigd Koninkrijk. Telecombedrijven mogen namelijk extra kosten rekenen voor roaming, wat in EU-landen niet is toegestaan.
Vooralsnog hebben VodafoneZiggo, T-Mobile en KPN aangegeven geen prijsveranderingen door te voeren.
Aankoop bij Britse webshop? Let op invoerrechten
Als je online winkelt binnen de EU hoef je niet extra te betalen voor de invoer van een pakket. Er gelden andere regels voor bestellingen buiten de Europese Unie:
- Bij een bestelbedrag boven de 22 euro (exclusief verzend- en verzekeringskosten) moet je in Nederland btw afdragen.
- Bij een bestelbedrag boven de 150 euro moet je invoerrechten betalen.
Op de website van de douane kun je per product zien hoeveel btw en invoerrechten je betaalt.
Andere regels voor in- en uitvoer van goederen
Je mag over het algemeen nu minder belastingvrij meenemen uit het Verenigd Koninkrijk. Zo mag je nog maximaal één fles sterke drank en één slof sigaretten belastingvrij invoeren. Verder moet je belasting betalen als je met het vliegtuig boven de 430 euro aan goederen naar Nederland wilt vervoeren; met de auto betaal je belasting boven de 300 euro. Een overzicht van de regels lees je op de site van de douane.
Voor de invoer van beschermde planten en dieren zijn de regels ook veranderd. Je hebt hier de zogeheten CITES-vergunning voor nodig. Ook kun je (op enkele uitzonderingen na) geen vlees, vis of zuivel meenemen vanuit het het Verenigd Koninkrijk naar Nederland. Meer info daarover vind je op de website van Rijksoverheid.
Gevolgen voor ondernemers
Voor mensen die wonen en werken in het Verenigd Koninkrijk zullen er nog een aantal extra gevolgen zijn. De Belastingdienst heeft op een rij gezet welke gevolgen er zijn als je zaken doet met het Verenigd koninkrijk, als je er woont of er werkzaam bent.
Als je zaken doet met het Verenigd Koninkrijk, bijvoorbeeld doordat je er via een webshop goederen verkoopt, kun je via Brexit Impact Scan checken welke gevolgen de Brexit heeft voor jouw onderneming.
Raadpleeg Rijksoverheid voor actuele situatie
Het kan dat er nog meer verandert in de loop van het jaar. De meest actuele adviezen vind je op de website van Rijksoverheid.