Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen

Persconferentie19mei_20.05.2020.jpg

Het kabinet heeft in de persconferentie van 19 mei nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. In dit artikel staan de ze voor je op een rijtje.

De al eerder aangekondige versoepelingen kunnen doorgaan. Volgens de Jonge is de kans groot dat iedereen met klachten zich vanaf 1 juni kan laten testen. 'We liggen op schema', vertelt hij in de persconferentie.

Onderwijs

  • Op 8 juni mogen de basisscholen weer helemaal open. 
  • De buitenschoolse opvang (bso) gaat op 8 juni ook weer helemaal open.
  • Vanaf 2 juni kunnen kinderen weer naar de middelbare school. Rutte zei dat het de bedoeling is dat alle leerlingen van het voortgezet onderwijs fysiek les krijgen. 'Niet alleen een mentoruurtje.' Hij benadrukte dat het belangrijk is dat scholieren met de fiets of lopend naar school gaan. Het is belangrijk het openbaar vervoer te ontlasten, zei hij.

Horeca

  • De horeca mag op Tweede Pinksterdag om 12:00 open. Dit om te voorkomen dat er mogelijk feestjes of andere bijeenkomsten plaatsvinden in de nachtelijke uren.
  • Huisgenoten hoeven onderling geen anderhalve meter afstand van elkaar te houden in eet- en drinkgelegenheden. Het idee was eerst dat alle gasten onderling afstand moesten houden, behalve gezinnen.

Openbare gelegenheden

  • Bioscopen, theater en andere openbare gelegenheden, zoals de horeca, mogen dertig gasten ontvangen. Eerst wilde het kabinet dat er totaal dertig mensen binnen mochten zijn. Nu is dit versoepeld naar dertig mensen exclusief personeel.

Verpleeghuizen

  • Vanaf 25 mei mogen meer verpleeghuizen onder voorwaarden weer bezoek ontvangen. Zolang er geen besmetting is in het verpleeghuis, mag elke bewoner één bezoeker ontvangen. Uiterlijk 15 juni moeten alle instellingen weer 'een vorm van' bezoek kunnen ontvangen.

Coronatest

  • Volgende maand moet er genoeg testcapaciteit zijn om iedereen met coronaklachten te kunnen testen. Je hoeft hoeft niet meer langs de huisarts, maar het kan direct bij de lokale GGD. Aanmelding gebeurt via een landelijk telefoonnummer. 

Buiten

  • De komende tijd geldt dat iedereen buiten anderhalve meter afstand moet houden, tenzij ze tot hetzelfde gezin behoren.
  • Vanaf drie personen wordt er gehandhaafd als de afstand te klein is, maar op het maximale aantal mensen voor zo'n groep, zit volgens de premier geen grens. Volgens agenten en boa's is het moeilijk om hand te haven. Vooral het controleren van groepen mensen in parken of op andere plekken buiten is nagenoeg onmogelijk.

Bron: ANP