Dit zijn je alternatieven voor WhatsApp

alternatieven-whatsapp-15012020.jpg

Wil je geen gebruikmaken van WhatsApp en ben je op zoek naar een alternatief? Radar zet in dit artikel een aantal opties voor je op een rij. 

Sommige gebruikers van WhatsApp maken zich zorgen om hun privacy, omdat de dienst van Facebook is en recent heeft aangegeven meer data te gaan delen met de techreus. Ondanks dat deze verandering voor Europese gebruikers eigenlijk geen gevolgen heeft (de Europese voorwaarden blijven namelijk vrijwel onveranderd), kan het dat je liever overstapt naar een andere berichtendienst. 

1. Telegram

Telegram is waarschijnlijk het meest gebruikte alternatief voor WhatsApp. Deze gratis berichtendienst heeft eigenlijk alle functies die je van chatservice verwacht. Naast chatten kun je er video's, afbeeldingen, spraakberichten, emoji's en stickers mee versturen. Je kunt er ook mee (video)bellen en de app op je computer of laptop gebruiken. 

Wat Telegram het meest onderscheidt zijn de manieren waarop je beveiligd kunt chatten. Naast de gewone chatvorm, die heel erg overeen komt met WhatsApp, kun je ook een 'geheim gesprek' starten in Telegram. Hiermee kun je versleutelde berichten sturen via zogenaamde end-to-end-encryptie, waar alleen jij en je gesprekspartner (met maar één apparaat) toegang toe hebben. Ook Telegram zou de berichten niet kunnen lezen en ze worden verder nergens opgeslagen. WhatsApp-gesprekken zijn overigens ook versleuteld met end-to-end-encryptie. 

Zo'n geheime chat heeft nog een aantal aanvullende functies. Zo heb je de mogelijkheid om berichten na een bepaalde tijd automatisch te laten verwijderen, krijg je een melding als je gesprekspartner een screenshot maakt van de chat en is het niet mogelijk om berichten uit de geheime chat door te sturen of op te slaan. 

Andere functies van Telegram zijn dat je berichten achteraf kunt wijzigen, dat je je telefoonnummer kunt afschermen door een gebruikersnaam in te stellen en dat je er bestanden tot wel 2 GB mee kunt versturen. In onderstaande artikel van Radar lees je meer over (de functies van) Telegram. 

Wat kun je met Telegram?

2. Signal

Een ander alternatief is Signal. Signal is gratis en gaat nog wat verder in het beveiligen van je privacy. De techniek die Telegram in de geheime chat gebruikt, de end-to-end-encryptie, is bij Signal in elke chat toegepast. Dit betekent dus dat alle berichten versleuteld zijn en dat alleen de lezer en de ontvanger een bericht kunnen lezen. 

Verder verzamelt Signal geen gegevens van gebruikers over bijvoorbeeld locaties en gesprekken, wat bij WhatsApp wel gebeurt. Dit is dan ook een reden waarom de Europese Commissie haar medewerkers aanraadt om gebruik te maken van deze app. Signal heeft verder alle functies van een standaard chatdienst, al kun je het niet vanuit je browser op een desktop gebruiken (zoals WhatsApp Web). Om Signal op je laptop of computer te gebruiken, moet je eerst via de website een app downloaden.

Een mogelijk nadeel is dat wat minder mensen deze app hebben, dus is de kans kleiner dat je mensen uit je netwerk op Signal zult treffen. Meer informatie over Signal vind je via onderstaande link. 

Wat is Signal?

3. iMessage

Als je een product van Apple hebt (iPhone, iPad, iMac of iPod), kun je nog gebruikmaken van iMessage. Via 'Berichten' (waar je ook sms'jes verstuurt) kun je via je internetverbinding gratis berichten, foto's en video's verzenden. IMessage is ook beveiligd met end-to-end-encryptie. 

Je apparaat kijkt of je gesprekspartner ook een geschikt Apple-apparaat mét internetverbinding heeft. Als dit het geval is, dan wordt het bericht verstuurd via iMessage. Zo niet, dan gaat het bericht eruit als sms. Dit kan als mogelijk nadeel worden ervaren: mocht het niet lukken om het bericht via iMessage te versturen, worden er mogelijk kosten voor de sms in rekening gebracht. 

Je kunt de berichten onderscheiden door de kleur van het bericht: een groen bericht is een sms en een blauw bericht is een bericht via iMessage. 

4. Ouderwets sms'en

Tot slot kun je er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om te gaan sms'en. Het voordeel hiervan is dat jij en je gesprekspartner geen specifiek apparaat of app hoeven te hebben. Houd hier bij je abonnementskeuze wel rekening mee, zodat je niet voor onverwacht hoge kosten komt te staan na een tijdje veel sms'en.