Dodelijke gifzwam rukt op in Nederland
De groene knolamaniet, de meest gevreesde zwam ter wereld, boort zich overal in Nederland de grond uit. Hoe gevaarlijk is de gifzwam?
Niet-kenners zouden de groene knolamaniet in sommige gevallen kunnen verwarren met andere zwammen, zoals de eetbare weidechampignon. Hoe herken je de gifzwam?
Die steekt eerst als wit puntje de kop op, vormt zich dan tot een bolletje met een randje omhooggeduwde aarde eromheen, om een dag later al een matglanzende olijfgroene tot geelgroene paddenstoel te worden. De gifzwam staat ook bijna altijd in een straal van 20 meter om een eik in loofbossen.
Grijs-wittige soorten
Sommige groene knolamanieten zijn ook heel licht gekleurd, geheel grijs-wittig of enkel bleker aan buitenkant van de hoed. Vooral die soorten kunnen verward worden met andere, eetbare zwammen. De onderkant van de hoed laat regelmatige lichte plaatjes zien – volgens mycologen een prachtig vertoon. Aan de bovenkant van de steel zie je een hangende ring en aan de voet de knol waar de paddenstoel zijn naam aan dankt. De steel bevat ook vaak duidelijke witte schubben.
Hoed des doods zonder tegengif
In het Engels heet deze jongen death cap, hoed des doods. Voor Nederland is het een van de giftigste paddenstoelen. Vergis je niet, de paddenstoel is effectief dodelijk. Hij smaakt best lekker, maar het lichaam van wie hem oppeuzelt beseft maar laat dat het een gifbom is.
Een effectief tegengif voor wie grote hoeveelheden oppeuzelt, is er niet. Bij een lichtere groene knolamanietvergiftiging kan de stof silibinine de lever, die met name wordt aangetast, tegen amatoxinen beschermen.
Recordaantal gifzwammen?
Er zijn dit jaar al meer waarnemingen van de gifzwam (Amanita phalloides) geregistreerd dan ooit, op het Nederlandse natuurplatform Waarneming.nl: al ruim 900, terwijl er vorig jaar in totaal 700 werden gespot. En het paddenstoelenseizoen is nog niet voorbij. De toename zou deels te maken hebben met de steeds voedselrijker wordende zandgronden door de stikstof die erop neerdaalt. Mycologen relativeren dat record wel: dit jaar zouden ook meer paddenstoelenzoekers actief de gifzwam opsporen.
Bron: Trouw, Waarnemingen.nl