Dodelijke slachtoffers 'alcoholongelukken' in twee jaar tijd verdubbeld

verkeersdoden-alcohol.jpg

Het aantal verkeersongelukken met fatale afloop waarbij alcohol in het spel was is in de afgelopen twee jaar ruim verdubbeld, meldt de NOS op basis van de cijfers van de politie. Vorig jaar verongelukten 36 personen, in 2016 waren dit er dertien.

Dit jaar zijn er tot en met september 29 doden gevallen bij verkeersongelukken gerelateerd aan alcohol, waaruit blijkt dat de stijging zich waarschijnlijk doorzet. Volgens de politie is de stijging opvallend, omdat juist gedacht werd dat er steeds minder alcohol in het verkeer was. 

Combinatie alcohol en drugs

Een mogelijke oorzaak van de toename van de ongelukken is volgens de politie de combinatie van alcohol- en drugsgebruik door automobilisten. Vorig jaar was er bij 423 betrokkenen bij een ongeluk sprake van een combinatie tussen alcohol en drugs, in 2016 waren dit er nog 178. 

Willekeurige verkeersdeelnemers

Het is een zorgwekkende situatie, aldus de politie tegen NOS. Ook omdat de meeste dodelijke slachtoffers willekeurige verkeersdeelnemers waren: bij slechts twee van de 93 fatale alcoholongelukken sinds 2016 was de bestuurder zelf het slachtoffer.

Alcoholcontroles

Toch houdt de politie steeds minder vaak grote alcoholcontroles, naar eigen zeggen omdat deze door sociale media snel bekend worden in de omgeving. Ook ging er meer aandacht naar andere oorzaken van ongelukken, bijvoorbeeld afleiding door smartphones.

Politieke partijen pleiten voor actie: de PvdA vindt grote fysieke alcoholcontroles 'keihard nodig', de VVD wil dat het alcoholslot terugkeert. 

Bron: NOS