background branding

'Doe meer tegen kinderarbeid mica-industrie'

mica-thumb.jpg

Een aantal grote Nederlandse bedrijven doet niet genoeg om kinderarbeid in de mica-industrie in India tegen te gaan. Dat stelt kinderhulporganisatie Terre des Hommes in een donderdag verschenen rapport, opgesteld door de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

Mica is een verzamelnaam voor een groep mineralen die onder meer worden gebruikt als pigment in verf en cosmetica, als insulatie in electronica en bij olieboringen. Terre des Hommes liet onderzoek doen naar acht Nederlandse bedrijven: AkzoNobel, Prysmian/Draka, Unilever, Royal Philips, DSM, A.S. Watson Benelux, Ahold en HEMA. De onderzoekers keken naar de betrokkenheid van de bedrijven bij micawinning in de Indiase deelstaten Jharkhand en Bihar. Naar schatting werken ruim 20.000 kinderen hier in micamijnen, 90 procent van de mijnbouw in de staten is illegaal.

Kinderarbeid in de productieketen

Bij vier van de acht bedrijven wijst niets erop dat er actief wordt opgetreden tegen kinderarbeid in de productieketen. Hierdoor is het ook onduidelijk of de mineralen afkomstig zijn uit de illegale mijnbouw in Jharkhand en Bihar.

Zo zegt Philips bijvoorbeeld te verwachten dat leveranciers optreden tegen kinderarbeid, maar SOMO kon geen bewijs vinden dat het bedrijf dit op enige wijze controleert. Prysman/Draka, producent van elektriciteits- en communicatiekabels, reageerde niet op vragen van de onderzoekers en heeft voor zover bekend geen beleid om kinderarbeid tegen te gaan.

HEMA

A.S. Watson Benelux voert voor zover door de onderzoekers kon worden vastgesteld geen actief beleid om kinderarbeid in de mica-keten tegen te gaan. Philips en HEMA kennen wel een algemeen intern verbod op kinderarbeid, maar zijn in praktijk laks met zelfonderzoek naar schendingen van kinderrechten in het mica productieproces, aldus Terre des Hommes. De HEMA heeft volgens een woordvoerster naar aanleiding van het onderzoek de zaak wel aangekaart bij leveranciers. Die zijn nog eens bevraagd of ze scherp zijn op kinderarbeid in de mica-winning. Waar de mica precies vandaan komt wil het bedrijf om bedrijfseconomische problemen niet bekendmaken.

Bron: ANP