Donorkeuze registreren: een stappenplan
De nieuwe donorwet is per 1 juli ingegaan. Wat betekent dat voor jou? Dokters van Morgen (overgenomen door Radar) legt het je uit op basis van informatie van de Rijksoverheid.
Wil je na je overlijden je organen doneren? Of juist niet? Je kunt je keuze online doorgeven met je DigiD. Doe je dat niet? Dan krijg je ergens tussen 1 september 2020 en eind maart 2021 twee brieven om je eraan te helpen herinneren dat je je keuze nog moet doorgeven. Heb je daar geen gehoor aan gegeven, dan sta je geregistreerd als: 'geen bezwaar tegen orgaandonatie'.
Om je keuze door te geven heb je dus een DigiD nodig. Je kunt via deze link inloggen. Als je ingelogd bent, kun je kiezen:
- Ik wil donor worden. Je kunt aangeven welke organen en weefsels je wil doneren;
- Ik wil geen donor worden;
- Je partner of familie beslist na je overlijden;
- Je kiest iemand aan die voor jou beslist.
Wil je je keuze checken? Lees dan hier hoe je dat doet;
Wil je je keuze veranderen? Lees dan hier hoe je dat doet.
Let op: het kan zijn dat de sites vanwege drukte niet optimaal werken, probeer het dan op een later moment nog eens!
Maak je geen keuze, dan ontvang je brieven waarin je de vraag krijgt dat alsnog te doen. Heb je je keuze dan niet vastgelegd, dan sta je automatisch geregistreerd als 'geen bezwaar' tegen donatie van organen of weefsels.
Altijd geldt: arts gaat in gesprek met nabestaanden
In alle gevallen geldt, of je nu een keuze hebt doorgegeven of niet, dat een arts na overlijden een gesprek heeft met de nabestaanden over de orgaan- en weefseldonatie. 'Als je als nabestaande kan aantonen dat je zwaarwegende redenen hebt dat je niet wil dat een overledene donor wordt, dan zal een arts daar ook niet toe overgaan', legt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid uit. 'We krijgen in de praktijk niet vaak mee dat een arts iets anders doet dan de nabestaanden willen.'
Als iemand heeft laten vastleggen dat hij of zij geen organen of weefsel wil afstaan, dan kunnen nabestaanden die keuze overigens niet ongedaan maken.
Het is volgens de zegsman van het ministerie van belang om bewust een keuze te maken, en die keuze ook te bespreken met familieleden.