Door dit te eten krijg je genoeg vitamine C binnen

158514279_presentation-wide_normal_none.jpg

Van alle vitamines is vitamine C waarschijnlijk de allerbekendste. Het is belangrijk om er genoeg van binnen te krijgen, want het vervult allerlei belangrijke taken in het lichaam. Zo helpt het om je weerstand op peil te houden. Welk voedsel kun je het best eten om dit voor elkaar te krijgen?

Radar maakte een lijstje, op basis van gegevens van het RIVM.

Vitamine C lost snel op in water. Daarom is het goed om je groenten niet te fijn te snijden, en ze kort te koken in weinig water. Vitamine C wordt afgebroken door hitte, zonlicht en blootstelling aan lucht. Dek  gesneden, gepureerde of uitgeperste producten daarom af en bewaar ze in de koelkast. In zure producten, zoals sinaasappelsap, blijft vitamine C wel wat langer aanwezig.

Hoeveel vitamine C moet je eten?

Het Voedingscentrum stelt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar op 75 milligram. 

Als je per dag 100 gram groente eet die op het lijstje staan, krijg je dus al meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid binnen. Maar staar je niet alleen blind op de toppers. Een uitgebalanceerd dieet is belangrijk, dus eet vooral verschillende soorten groenten.

Fruit

Ook in veel fruit zit vitamine C. Tegelijk zit er ook veel suiker in fruit, dus eet er nooit te veel van. Ook hier geldt dat variatie in je fruitdieet altijd goed is.

Het RIVM noemt deze 6 fruitsoorten als het meest vitamine C-rijk.

Neem ook weer niet teveel vitamine C

Zorg dat je nooit enorme hoeveelheden vitamine C binnenkrijgt. Ondanks dat je een te veel aan vitamine C uitplast, kun je toch last krijgen van klachten. Meer dan 2 gram vitamine C per dag kan darmproblemen of diarree veroorzaken.
Kijk voor meer informatie en een uitgebreide voedingsmiddelentabel op de site van het RIVM.