'Door ogen ziekteverloop MS te voorspellen'

Door met een speciale techniek naar de ogen van MS-patiënten te kijken, kan precies worden vastgesteld wat er in hun hersenen gebeurt. Ook kan in de gaten worden gehouden hoe de schade aan de zenuwcellen zich verspreidt.

Daardoor kan bij patiënten met multiple sclerose de voortgang van de ziekte in de gaten gehouden worden en in de toekomst wellicht ook voorspeld. Dat blijkt uit onderzoek van epidemioloog Lisanne Balk van het VUmc in Amsterdam.

MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. In de hersenen en het ruggenmerg ontstaan ontstekingen en schade aan zenuwcellen, waardoor patiënten last hebben van een aantal klachten, zoals krachtverlies, vermoeidheid en geheugenstoornissen.

De ziekte is bij sommige mensen veel heviger dan bij anderen, en het verloop is nu nog niet te voorspellen. Balk hoopt dat dat met deze techniek wel kan in de toekomst. 'Patiënten willen het wel weten. De ene gaat sneller achteruit dan de andere, maar daar valt van tevoren niets over te zeggen.'

Nu wordt nog met een MRI-scan naar de hersenen van MS-patiënten gekeken. 'Maar wat je daarop ziet, komt vaak niet goed overeen met hoe iemand zich voelt', aldus Balk. Zij promoveert vrijdag op haar bevindingen.

Bron: ANP