background branding

Doorverkoop e-books mag niet

ebook-doorverkoop-illegaal-19122019.jpg

E-books mogen niet zomaar worden doorverkocht. Dat heeft het Europees Hof van Justitie donderdag bepaald in een zaak die was aangespannen door het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) en Groep Algemene Uitgevers (GAU).

De belangenorganisaties voor uitgevers hebben vooral gewonnen doordat kopieën van e-books altijd als nieuw zullen zijn, terwijl een papieren boek meer en steeds duidelijker een 'tweedehandsje' wordt. Daardoor komt de rechtspositie van de auteur ook meer in gevaar bij illegale digitale kopieën, die ook nog eens veel gemakkelijker te verspreiden zijn, dan bij het doorverkopen van papieren exemplaren.

Volgens het hof moet bij e-books ook rekening worden gehouden met het aantal personen dat tegelijkertijd toegang heeft tot hetzelfde werk en eveneens met het aantal dat dit exemplaar vervolgens ook nog kan inzien.

Marktplaats voor e-books

De Nederlandse uitgevers waren naar de rechter gestapt uit onvrede over de praktijken van het bedrijf Tom Kabinet, een soort internetmarktplaats en -leesclub voor tweedehands e-books. Het bedrijf vindt dat er nog wel wat af te dingen valt op de uitspraak zoals die donderdag is gedaan in Luxemburg: 'Tom Kabinet heeft het technisch onmogelijk gemaakt dat meer dan een gebruiker over een exemplaar kan beschikken: het zogeheten one copy, one user-principe.'

'Onduidelijk is wat het arrest voor ons platform feitelijk betekent', aldus een woordvoerder. 

'Ook belang voor muziek- en filmindustrie'

De uitgevers zijn blij dat er 'nu eindelijk duidelijkheid is over de toepassing van het auteursrecht op e-books'. Ze gaan kijken of ze schade kunnen verhalen op hun tegenstander.

'De uitspraak is niet alleen van belang voor de boekensector, maar ook voor de muziek- en filmindustrie omdat nu ook voor muziek en film geldt dat gedownloade exemplaren niet mogen worden doorverkocht', zeggen de uitgevers verder.

Hoe leen je een e-book bij de bibliotheek? En hoe zet je dit op je smartphone, tablet of e-reader? Radar zoekt het voor je uit. 

Online e-books lenen bij de bieb en lezen op smartphone, pc of e-reader: zo werkt het