Douchen voor het zwemmen? Dat mag niet! Een probleem, vindt waterveiligheidsexpert

zwembadwater-21-04-2021-780.jpg

Zwembaden zijn op dit moment alleen open voor kinderen en voor mensen die aan therapeutisch zwemmen doen (bijvoorbeeld om te revalideren). Even douchen voor je het zwembad induikt is alleen niet toegestaan, omdat de anderhalvemeter-regel niet gewaarborgd kan worden. Dat de douches dicht zijn is een probleem, zegt Shiva de Winter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ).

Douchen voor het zwemmen is volgens De Winter 'pure noodzaak': 'We dragen duizend soorten bacteriën en veertig soorten schimmels met ons mee. Dat is op zich niet erg, maar die willen we niet allemaal in het zwembadwater hebben'. Bovendien ziet De Winter dat bacteriën zich in warme, vochtige ruimten razendsnel verdubbelen. Het gevolg: machines die het zwembadwater schoonhouden moeten hard werken, en er zijn meer chloor en andere chemicaliën nodig. Niet alleen nadelig voor de gezondheid, maar ook voor het milieu.

'Anderhalvemeter-maatregel goed te organiseren'

Volgens De Winter is het eenvoudig te organiseren om de douches, in grotere zwembaden, toch in gebruik te nemen. Door steeds één of twee douches vrij te houden zou de anderhalvemeter-maatregel prima in acht worden genomen, zo stelt hij.

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten eventuele versoepelingen te willen bekijken 'zodra de epidemiologische situatie dit toelaat'. Verder verwijst het ministerie naar de website met coronamaatregelen.