'Draagmoeder gezocht': wat zijn de regels voor een oproep?

draagmoeder_oproep_20aug.jpg

Draagmoederschap houdt in dat een vrouw voor iemand anders een kind draagt en baart. Meestal voor een homostel, of een heteropaar waarvan de vrouw niet zwanger kan worden. Na de geboorte draagt de draagmoeder het kind over aan de wensouder(s). Hoe werkt het vinden van een draagmoeder in Nederland?

In het Wetboek van Strafrecht is vastgelegd dat ‘bevordering van (commercieel) draagmoederschap in Nederland verboden is’. Dit houdt in dat er geen websites mogen bestaan die reclame maken om vraag en aanbod rond draagmoederschap te stimuleren. Ook via sociale media mogen er geen openbare oproepjes worden geplaatst. Niet door wensouders, maar ook niet door draagmoeders zelf.

Dus zijn wensouders genoodzaakt een draagmoeder binnen de eigen kring te zoeken, bijvoorbeeld via vrienden en familie. Het gaat dan om ‘altruïstisch draagmoederschap’ waarbij een vrouw uit naastenliefde ervoor kiest om de wensouder(s) te helpen.

Geen betaling, wel vergoeding voor kosten

Voor het dragen van een kind mag de draagmoeder niet betaald worden. Wel is het gebruikelijk dat de wensouder(s) gemaakte (medische) kosten voor de draagmoeder betalen.

Bron: Stichting Meer dan Gewenst / Rijksoverheid