background branding

Draaigatjes gesignaleerd: nieuwe insectenplaag op komst

Er is een nieuwe insectenplaag op komst, meldt het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). We zijn nog niet af van de teek en processierups, en nu duikt het mediterraan draaigatje ook op.

Het mediterraan draaigatje is een mierensoort en komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa. De nesten van het beestje kunnen honderden meters groot zijn en bewoond worden door miljoenen mieren, volgens Bastiaan Meerburg, directeur van het KAD.

Veel onbekend

Momenteel is er nog geen idee over de omvang van de plaag, zegt Meerburg. Tot nu toe zijn er acht kolonies aangetroffen in onder meer Wageningen, Rotterdam, Spijkenisse, Ulft en Alphen aan de Rijn. Volgens Meerburg verspreiden de kolonies zich en zijn ze moeilijk te bestrijden, voornamelijk door de omvang van de nesten. In samenwerking met de getroffen gemeenten werkt het KAD aan een oplossing, onder meer door te experimenteren met aaltjes en stoom.

Verzakte tegels en mierenbeten

Door het warme weer van de afgelopen tijd wordt het onder stoeptegels een aangename temperatuur voor de mierensoort. De meeste nesten bevinden zich daar dan ook. Door de mieren kunnen de tegels verzakken.
Daarnaast vervoert de mier veel bladluizen, die een kleverige substantie achter kunnen laten op tuinmeubelen. Vermoedelijk is het mediterraan draaigatje via de tuinplantenhandel het land binnengekomen.
Ook nemen de mieren intrek in woningen. ‘Ze kunnen bijten. Niet te vergelijken met de irritatie die een eikenprocessierups veroorzaakt, maar het beestje is wel vervelend om in huis te hebben,’ zegt Meerburg.

Herkennen

Het mediterraan draaigatje is te herkennen aan zijn bewegingen. ‘Het zijn een soort ADHD-mieren. Ze zijn heel actief en rennen continu rond,’ licht Meerburg toe. ‘Verder valt op dat ze in gigantische aantallen voorkomen en dat ze variëren in lichaamsgrootte.’

Melding

Omdat er nog gezocht wordt naar een oplossing tegen het plaagdier, maar het wel om een risicovolle invasieve exoot gaat, benadrukt Meerburg dat het belangrijk is een melding te maken als je de mier aantreft. Een melding kun je maken bij het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen zelf. ‘Bij twijfel kun je ook enkele mieren opsturen, dan controleren wij of het om het draaigatje gaat.’

Bron afbeelding/video: KAD