Drie opties op een rijtje gezet: wat kost een thuisbioscoop?
Als je een film wil kijken kan je naar de bioscoop of je kan de bioscoop naar je eigen huis halen. Wat zijn de opties en wat kost dat? Radar zet drie opties op een rijtje voor drie verschillende portemonnees.
Een goede thuisbioscoop bestaat in de basis uit een goed scherm en goede audio. Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen een platte televisie die steeds geavanceerder wordt. Voor de ultieme bioscoopervaring heb je het liefst een zo groot mogelijk scherm. Interessant wordt het eigenlijk vanaf 55 inch, maar mocht dat niet helemaal in je budget passen, dan volstaat een maatje kleiner natuurlijk ook.
Wat is je budget?
Het is goed om vast te stellen wat je budget is. Een thuisbioscoop heb je al van een paar honderd euro tot tienduizenden euro's. Des te meer geld je uitgeeft, des te beter de ervaring en des te beter de kwaliteit van je apparatuur.
Goedkoopste optie: all-in-one home cinema sets
Je hebt ze ongetwijfeld weleens bij de grotere elektronicawinkels zien liggen: rekken vol met home cinema sets waarvan de prijs begint bij een euro of tweehonderd en doorloopt tot net geen duizend euro. Alles zit verpakt in een enkele doos en je kan de set zo meenemen naar huis. Eenmaal thuis is alles snel geïnstalleerd en kan je gaan genieten van je eigen bioscoop. Dergelijke sets zijn vooral bedoeld voor consumenten die weinig willen uitgeven, maar toch een surround-ervaring willen hebben. Er kleven echter diverse nadelen aan dit soort sets.
Zo is de kwaliteit niet altijd even goed. Dit soort sets komen vaak met kleine luidsprekers waarvan je voor dat geld niet al te veel mag verwachten qua audiokwaliteit. Fabrikanten besteden meer geld aan het design dan de kwaliteit van het geluid. Daarnaast heb je een probleem als er iets kapot gaat, want je kan niet zomaar een andere box aan de set koppelen. Alles hoort immers bij elkaar. Je bent dan dus genoodzaakt een volledig nieuwe set te kopen. Upgraden van 5.1 naar 7.1? Vergeet het maar, want het aantal aansluitingen is beperkt tot 5.1. Ben je de blu-ray-speler zat of wil je een 4K-variant? Een nieuwe kopen gaat niet lukken, want hij zal niet werken samen met de bestaande boxen.
Voor wie weinig te besteden heeft, weinig eisen stelt en toch een soort van bioscoopervaring thuis wil hebben, is dit een optie, maar niet eentje die de beste keus is.
Is de soundbar een betere optie?
De afgelopen jaren schieten ze ineens uit de grond: soundbars. Deze langwerpige luidspreker is rechthoekig en bestaat uit meerdere kleine luidsprekers. Het idee van een soundbar is om hem onder je televisie te hangen of voor de televisie te plaatsen. De prijzen voor een soundbar beginnen bij nog geen honderd euro en lopen op tot enkele duizenden euro's. Soundbars worden voornamelijk gekocht door mensen die het bestaande geluid van hun televisie willen opkrikken.
Ben je op zoek naar een soundbar? Koop er dan in ieder geval eentje met een losse subwoofer voor de lage tonen. Bedenk ook dat een soundbar niet bedacht is om een complete bioscoopervaring na te bootsen. De speakers die in een soundbar zijn verwerkt kunnen wel een denkbeeldig surroundeffect genereren, maar door het ontbreken van luidsprekers achter je, krijg je nooit 'the real deal'. Er zijn echter wel soundbars op de markt die met twee extra speakers komen die je achter je kan plaatsen.
Een optie is om een soundbar te kopen met Dolby Atmos. Hierbij zitten er in de soundbar speakers verwerkt die het geluid naar voren uitzenden. Ook zitten er twee speakers ingebouwd die het geluid naar boven uitzenden, zodat het via het plafond weerkaatst. In een echte bioscoop met Dolby Atmos komt het geluid echt van boven. 7.1 soundbars, waar je ook nog twee speakers hebt die je achter je plaatst, zorgen voor een betere surroundervaring. Voor een dergelijke soundbar mag je overigens zo'n duizend euro aftikken.
LG toont op technologiebeurs CES in Las Vegas de nieuwe SK10Y. Met een vermogen van 550 watt en 5.1.2-kanalen haal je Dolby Atmos in je huiskamer. In de soundbar zijn meerdere speakers verwerkt die zorgen voor een optimale bioscoopervaring. Er is gekozen voor een ontwerp dat aansluit bij televisies van LG zodat de soundbar en televisie dicht op elkaar geplaatst kunnen worden. Er wordt ook een subwoofer bijgeleverd. LG heeft voor de SK10Y samengewerkt met Meridian Audio, zij zijn onder meer verantwoordelijk voor de Bass- en Space-technologie voor een rijk audiogeluid.
Bouw je eigen systeem is de beste keus
Als je je eigen thuisbioscoop wil bouwen is het belangrijk om te bedenken dat je een dergelijke setup meestal voor vele jaren aanschaft. Dan wil je dat je spullen van goede kwaliteit zijn. Dat betekent in de basis: een AV-receiver, losse speakers en een subwoofer.
De AV-receiver is het centrale hart van je thuisbioscoop. Hier komt alles samen. Je sluit je luidsprekers, televisie, blu-ray-speler en spelcomputer er op aan. Een receiver die 7.1 (zeven speakers en één subwoofer) ondersteunt, begint zo bij 450 euro, maar dit kan oplopen tot enkele duizenden euro's, afhankelijk van je wensen. AV-receivers die 5.1 ondersteunen zijn er vanaf zo'n tweehonderd tot driehonderd euro. Een subwoofer, voor de lage tonen, kost tussen de 300 en 600 euro.
Het paradepaardje van audiofabrikant Denon is de AVC-X8500H. Dit jaar werd hij getoond op CES en het is een receiver voor consumenten met niet alleen een stevige portemonnee, maar ook veel eisen op het gebied van audio. De AVC-X8500H is de eerste receiver die een 13.2 opstelling aankan. Daarnaast is er ondersteuning voor Dolby Atmos, DTS:X en Auro 3D. Spraakbesturing kan middels Amazon Alexa dat nog niet in het Nederlands werkt, maar wel in het Engels voor de Nederlandse consument. De AVC-X8500H versterkt vijftien kanalen, heeft acht input voor HDMI en drie output voor HDMI. Ook 10K en 8K Ultra HD worden ondersteund via HDMI 2.1 dat later dit jaar via een update te realiseren is. De prijs in de Verenigde Staten ligt op $4000. Over een maand is hij ook in Nederland te krijgen voor 3699 euro.
Heel weinig ruimte, toch een beamer?
Wie geen ruimte heeft voor een grote televisie kan er ook voor kiezen om een beamer te gebruiken met een projectiescherm die je aan het plafond bevestigt. Zo kan je het scherm altijd 'oprollen'.
Sony toont daarvoor de (prijzige) LSPX-A1. Dit is een zogenaamde 'short throw' projector waarmee je dus op hele korte afstand van je muur of een projectiescherm kan projecteren. De projector is meer dan een apparaat waarmee je beelden kan uitzenden, hij is vormgegeven alsof het een meubel is dat je bij de muur aanzet. Je hoeft slechts 24 centimeter van de muur te zitten om een volledig beeld van 120 inch te projecteren. Dit gebeurt in een 4K-resolutie van 4096x2160 pixels. Niet alleen projecteert de LSPX-A1, ook komt er geluid uit speakers die in het meubel zijn ingebouwd. Door het 360 graden rondom uit te zenden heb je in je hele kamer geluid. Via een externe subwoofer worden de lage tonen verspreid.
De LSPX-A1 komt dit voorjaar op de markt voor 30.000 Amerikaanse dollars (24.576 euro).
Conclusie
De kwaliteit van je thuisbioscoop is dus erg afhankelijk van je budget. Aangezien deze apparatuur vaak jarenlang in huis is, is het beter om verstandig te investeren in kwalitatief goede apparatuur. Grosso modo ben je voor een beetje leuke setup toch gauw zo'n 3000 tot 3500 euro kwijt, exclusief kabels. Tip: laat je eens goed voorlichten bij audiospeciaalzaak waar je ook de diverse opties kan beluisteren.