'Driekwart van honing wereldwijd bevat bestrijdingsmiddelen'

bijengif-in-honing-061017.jpg

In driekwart van de honing wereldwijd zitten resten van 'bijengif'. Het gaat om omstreden bestrijdingsmiddelen die voor sommige teelten in de EU al niet meer mogen worden gebruikt. De concentraties zijn niet zo hoog dat ze gevaarlijk zijn voor mensen, maar vaak zijn ze dat wel voor bijen en tal van andere insecten, schrijft Trouw vrijdag.

Zwitserse onderzoekers hebben 198 honingmonsters onderzocht. De honing is tussen 2012 en 2016 door vrijwilligers verzameld bij lokale imkers op alle continenten van de wereld, uitgezonderd Antarctica.

Vrijdag publiceert het wetenschappelijke tijdschrift Science het Zwitserse onderzoek. Nederlandse experts noemen de uitkomsten schokkend.

Update 13.39: Details over het onderzoek

De onderzoekers vonden in de honing middelen tegen plaagdieren die bekend staan als neonicotinoïden. Ze worden opgenomen in ermee behandelde planten en vervolgens in bijen. Die worden daardoor onder andere minder vaardig kunnen worden in het verzamelen van voedsel, waardoor zelfs hele bijenkorven slachtoffer kunnen worden.

De onderzoekers vroegen vrienden en kennissen over de gehele wereld honing voor onderzoek op te sturen. In zendingen uit Noord-Amerika vonden ze het vaakst bestrijdingsmiddel (86 procent) en in die uit Zuid-Amerika het minst (57 procent). Wereldwijd vertoonde een derde van de onderzochte monsters concentraties die echt gevaarlijk zijn voor bijen.

Bron: ANP MediaWatch / Trouw