Drinkwater in zes gemeenten bevat giftige stof GenX

kraanwater-genx-170715.jpg

In zes gemeenten in Zuid-Holland is bij meting van het drinkwater de giftige stof GenX gevonden. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit dat is uitgevoerd in opdracht van het AD.

In het drinkwater van Dordrecht, Rotterdam, Gouda, Goeree-Overflakkee, Spijkenisse en Alblasserdam is Genx aangetroffen. Volgens toxicologen mag er geen GenX in het water zitten. De concentraties die nu zijn gemeten zijn niet schadelijk voor de volksgezondheid.

GenX wordt geloosd door chemiebedrijf Chemours (voorheen DuPont) uit Dordrecht en komt in het oppervlaktewater terecht. Langdurige blootstelling is mogelijk schadelijk voor de gezondheid.

Vergunning

Toxicoloog Atie Verschoor is verbaasd dat er vergunningen kunnen worden afgegeven voor opkomende stoffen. Tegenover NOS laat ze weten dat het lijkt alsof de vergunning voor GenX is gebaseerd op aannames. Verschoor: 'Het is nu niet direct schadelijk en ze gaan er voor het gemak ook maar vanuit dat het op lange termijn wel goed komt, zonder dat het is onderzocht.'

Drinkwaterbedrijf Evides: 'Gemeten concentraties niet schadelijk'

Drinkwaterbedrijf Evides zegt in een reactie dat de gemeten hoeveelheden nog tussen 25 en 75 maal lager liggen dan de maximumwaarden die zijn vastgesteld door de overheid. 'De concentraties die nu zijn gemeten zijn dan ook niet schadelijk voor de volksgezondheid', zegt een woordvoerster zaterdag. Langdurige blootstelling aan hogere concentraties is mogelijk wel schadelijk.

Evides voert constant metingen uit in de meren en rivieren van waaruit het drinkwater wordt gewonnen. Als er nieuwe stoffen, zoals GenX in het drinkwater worden gevonden, dan wordt daarop extra gemeten. Dat levert extra kosten op voor het drinkwaterbedrijf. Hoe hoog die kosten zijn kon Evides niet zeggen.

Vervanger van Perfluoroctaanzuur

GenX-stoffen worden gebruikt als vervanging van het giftige Perfluoroctaanzuur (PFOA), een grondstof voor het maken van teflon. Deze lozingen zijn door Chemours beëindigd, blijkt uit metingen door Rijkswaterstaat.

Eerder dit jaar bleek nog dat de chemische fabriek van Chemours jarenlang te veel PFOA heeft uitgestoten. De gezondheid van mensen die in de buurt van de fabriek woonden kan daardoor inderdaad zijn aangetast, gaf staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) toe.

Bron: ANP / NOS