background branding

Droge lucht in huis, helpt een waterbakje aan de verwarming?

13102020verwarming.jpg

Nu het steeds kouder wordt buiten krijgen veel mensen te maken met droge lucht in huis. Waar wordt deze droge lucht door veroorzaakt? En helpt het om een waterbakje op te hangen? Radar gaat in gesprek met Dick Reijman, woordvoerder van Techniek Nederland. 
 

In de winter zit er minder waterdamp in de lucht. Lucht met een lage luchtvochtigheid veroorzaakt de droge lucht in huis. 'De relatieve luchtvochtigheid drukt uit hoeveel procent waterdeeltjes er in de lucht zitten. Een vochtigheidsgraad van 40 à 60 procent is ideaal en wordt, in combinatie met een matige temperatuur, door de meeste mensen als aangenaam ervaren', aldus Reijman. 

Te droge lucht heeft volgens Reijman een luchtvochtigheid van minder dan 40 procent. Deze lucht zorgt ervoor dat je huid, ogen en lippen uitdrogen. Niet heel fijn. Ook een droge keel en een prikkelhoest kan aantonen dat de lucht te droog is. Misschien heb je wel eens gemerkt dat deze symptomen vaak opduiken tijdens een vliegreis. Dit komt omdat de relatieve luchtvochtigheid in een vliegtuig 5 procent bedraagt. 'Nog een nadeel van droge lucht is dat het altijd kouder in huis voelt als de lucht droog is. Dat komt je verwarmingskosten niet ten goede', zo vertelt Reijman. 

Een waterbakje op de verwarming

Volgens Reijman werkt een waterbakje op de verwarming zetten wel degelijk tegen de droge lucht in huis. 'Door wat waterbakjes aan de verwarming te hangen of boven de verwarming te zetten verdampt er veel water. Dit verhoogt de luchtvochtigheid snel en eenvoudig', zo vertelt hij. Maar de meeste droge lucht wordt volgens hem veroorzaakt door een slechte ventilatie. 'Zorg daarom voor voldoende verse luchttoevoer en houd de temperatuur in huis relatief laag.'

Tips tegen droge lucht

  • Minder hoog stoken. Hoe hoger de thermostaat, hoe droger de lucht. Een temperatuur van maximaal 21 graden Celsius is geschikt voor een goede luchtvochtigheid.
  • Voldoende ventileren. Zet de mechanische ventilatie nooit uit.
  • Plaats een hygrometer of weerstation. Die meten de relatieve luchtvochtigheid. Een vochtigheidsgraad van 40 à 60 procent is ideaal.
  • Er zijn speciale luchtbevochtigers te koop. Deze apparaten meten de luchtvochtigheid en voegen automatisch vocht aan de lucht toe, tot de ideale luchtvochtigheid in huis bereikt is.
  • Net klaar met douchen? De deur van de badkamer hoeft niet dicht. Door hem open te laten staan komt de waterdamp in huis terecht, de luchtvochtigheid gaat dus omhoog.

Lees ook: Cv-ketel bijvullen? Zo doe je dat