Drogisterijadvies zelfzorgmedicijnen onvoldoende

Bij de aankoop van zelfzorgmedicijnen (dit zijn geneesmiddelen zonder recept) worden vaak niet de juiste vragen gesteld door medewerkers van drogisterijen, zo meldt de Consumentenbond. De bond wil dan ook dat de branche de voorlichting van consumenten snel verbetert.

Een onderzoeksbureau bezocht in opdracht van De Consumentenbond 200 winkels van de 5 grootste drogisterijketens in Nederland. Tijdens 62 procent van de bezoekjes werd geen juist advies gegeven. Om een goed advies te kunnen geven, moet gevraagd worden voor wie het medicijn is, wat de klacht is en of er al iets aan gedaan is. Dit alles voor een veilig gebruik van het middel.

Keten Etos scoorde het slechtst tijdens het onderzoek. Zo gaf bijna driekwart van de Etos-medewerkers diclofenac mee zonder verantwoord advies. Bij Trekpleister gebeurde dit in 55 procent van de gevallen. Dit was de beste score in het onderzoek, maar volgens De Consumentenbond nog steeds ondermaats.Geneesmiddelenwet

Volgens de Geneesmiddelenwet mag alleen de (assistent)drogist voorlichting geven over zelfzorgmiddelen. Deze bepaling heeft nut: de (assistent)drogist stelt meer en betere vragen en geeft in 2 op de 3 bezoeken een goed advies. Dit in tegenstelling tot de ongediplomeerde medewerkers. 72 procent van hen verkoopt het middel zonder goede vragen te stellen of naar een (assistent)drogist te verwijzen.

Bron: De Consumentenbond