DSB-Curator komt schrijnende gevallen tegemoet
"Kwijting van een deel van de schuld, zodat de rest van de schuld betaalbaar blijft". Dit zegt DSB-curator mr. Rutger Schimmelpenninck vanavond in TROS Radar. Hiermee gaat hij in op de vraag wat hij kan betekenen voor gedupeerde DSB-klanten.
"De kwijtschelding kan vaak oplopen tot 50 duizend euro." Hij doet de toezegging dat de schrijnende gevallen op hulp kunnen rekenen. Hij wil dit per dossier bekijken. Het betreft hier vooral mensen wiens hypotheek de waarde van hun huis ver overstijgt. Dit is voornamelijk het geval door de overbodige koopsompolissen die in de hypotheek zitten ingebakken.
Over het faillissement zegt de curator nog het volgende: "DSB was afhankelijk van provisies op de koopsompolissen. Toen dat wettelijk niet meer was toegestaan, maakte DSB geen winst meer."
Verder geeft hij aan samen te werken met Jurjen Lemstra. Met deze advocaat, die bekend is geworden met Stichting Verliespolis, wil hij op basis van een analyse van acht dossiers tot een voorbeeldoplossing komen.
In de uitzending zit een aantal schrijnende gevallen. Mevrouw Tersluijsen bijvoorbeeld bezit een huis ter waarde van 224.500 euro, terwijl de totale hypotheek 288.000 euro bedraagt. Haar huis staat reeds twee jaar te koop, mocht ze de woning in de huidige markt tegen de vraagprijs kunnen verkopen, blijft ze dus achter met een restschuld van 63.500 euro. De vraag is gerechtvaardigd hoe vaak mevrouw Tersluijsen volgens de DSB Bank zou komen te overlijden, aangezien ze maar liefst vijf overlijdensrisicoverzekeringen aan haar hypotheek gekoppeld heeft gekregen.