'DSW maakt misbruik van wet met verlagen van eigen risico'

dsw-misbruik-eigen-risico-220118.jpg

De opzienbarende verlaging van het eigen risico die zorgverzekeraar DSW voor dit jaar aankondigde, stuit op juridische bezwaren. Volgens experts maakt de verzekeraar met de actie misbruik van de wet en ontstaat zo oneerlijke concurrentie op de markt. Dat blijkt uit een rondgang van het FD naar aanleiding van de recent gepubliceerde polisvoorwaarden van DSW.

De zorgverzekeraar kondigde vorig jaar als eerste verzekeraar een verlaging van het verplichte eigen risico aan. In plaats van de wettelijk vastgelegde 385 euro zou DSW slechts 375 euro bij de verzekerden gaan innen. De 'symbolische' verlaging is bedoeld als een signaal naar de politiek, omdat de zorgverzekeraar vindt dat het eigen risico te hoog is.

'Polisvoorwaarden nog niet gepubliceerd'

De polisvoorwaarden waren bij de bekendmaking nog niet gepubliceerd en daarom was onduidelijk of DSW zich met de actie wel aan de regels zou houden. Een verzekeraar mag alleen in uitzonderingsgevallen afwijken van het wettelijk vastgestelde eigen risico. Volgens Marco Varkevisser, hoogleraar bij Erasmus School of Health Policy & Management, blijkt nu uit de polis dat DSW 'oneigenlijk gebruikmaakt van een optie in de wet'.

Bron: ANP MediaWatch / FD