background branding

Dubbele belastingheffing maakt nieuwbouwhuizen onbetaalbaar voor starters

Nieuwbouw_10.04.2020.jpg

Regelingen om nieuwbouwwoningen betaalbaar te maken voor starters, zoals Koopgarant, worden door de huidige belastingregels nagenoeg onmogelijk gemaakt. Dat vindt branchevereniging NVB-Bouw. Volgens de organisatie komt door de gestegen huizenprijzen vrijwel geen woning meer in aanmerking voor een speciale belastingvrijstelling. Daardoor zijn die regelingen niet meer aantrekkelijk voor bouwers, wat de toegang tot de woningmarkt voor steeds meer mensen zou beperken.

Het gaat om regelingen waarbij bouwondernemers nieuwbouwwoningen met korting aan consumenten verkopen, vaak onder de voorwaarde dat indien de koper zijn woning enkele jaren later weer verkoopt, hij de korting op dat moment terugbetaalt aan de ondernemer. Daarmee bevorderen de woningbouwers de toegang tot de woningmarkt voor mensen met lage inkomens.

Dubbele belastingheffing

Maar omdat de woning dan voor een lager bedrag wordt verkocht, dreigt op grond van de wet zowel omzetbelasting als overdrachtsbelasting verschuldigd te zijn. In 2014 heeft het kabinet aangegeven dit ongewenst te vinden en is met een speciale beleidsregeling dubbele belastingheffing tegengegaan. Deze vrijstelling geldt echter slechts voor woningen met een marktwaarde tot 240.000 euro, omdat in 2014 een gemiddelde woning zoveel waard was. Sindsdien is de gemiddelde marktwaarde van woningen echter fors gestegen. Hierdoor komt momenteel vrijwel geen enkele woning meer in aanmerking.

Oplossing

De oplossing is simpel, stelt algemeen directeur Coen van Rooyen van NVB-Bouw. Door de marktwaarde uit het besluit te vervangen door de zogeheten NHG-grens lost de overheid het probleem volgens hem permanent op. 'Juist nu er een tekort van maar liefst 315.000 woningen in Nederland is, moeten we in staat zijn minder kapitaalkrachtige kopers te helpen met hun toetreding tot de woningmarkt', aldus de branchevoorman.