Dubieuze namaak-app 'Updates for Samsung' verdwenen uit Play Store

samsung-app-08-07-2019.jpg

Een app genaamd ‘Updates for Samsung’, die snelle softwaredownloads belooft, is meer dan tien miljoen keer geïnstalleerd op Android-toestellen. Volgens onderzoekers biedt de toepassing bijna geen meerwaarde, terwijl gebruikers er wel voor betalen. De app is inmiddels niet meer te vinden in de Google Play Store.

De app geeft nieuws en instructies van de technologie-blog Updato. De voornaamste reden voor het grote aantal downloads is volgens onderzoekers van CSIS Security Group het gebruik van ‘Samsung’ in de naam van de app. Wanneer je in de Play Store zocht op ‘Samsung Update’, kwam de app al bovenaan te staan.

Geen meerwaarde

De app lijkt niet uit te zijn op het verspreiden van computervirussen of het stelen van gegevens, melden de onderzoekers. Toch biedt de app bijna geen meerwaarde, terwijl de gebruiker wel wordt verleid om flinke bedragen te betalen.

Verleid tot betalingen

De gebruiker kan via de app een abonnement op het downloaden van Samsung software-upgrades kopen. Dit kost ruim 30 euro per jaar. Het ziet eruit alsof het gaat om echte Samsung-software, maar het is niet zeker of de gebruiker het specifieke besturingssysteem voor het juiste apparaat krijgt, volgens de onderzoekers. In de app zitten veel advertenties die gebruikers tegen betaling kunnen verwijderen.

Twijfelachtig

De onderzoekers vinden deze manieren om gebruikers geld te ontfutselen twijfelachtig. Het is opmerkelijk dat het betalen niet gaat via de Google Play Store, maar door het invoeren van de creditcardgegevens in de app zelf. Op deze manier hoeft de app geen 30 procent aan Google af te staan.

Niet verbonden aan Samsung

De gebruiker kan via de app ook gratis Samsung-sofware downloaden. In dit geval ligt de downloadsnelheid lager, waardoor het binnenhalen van een bestand erg lang duurt. De onderzoekers melden dat de downloads vaak halverwege stoppen. Dit lijkt een trucje van de makers om jaarabonnementen te verkopen. Tenslotte heeft de app een dienst waarmee apparaten simlockvrij gemaakt kunnen worden. De startprijs hiervan is ruim 15 euro. De app vraagt toegang tot de locatie en de foto’s van de gebruiker maar maakt niet duidelijk waarvoor deze gebruikt worden. De maker van de app geeft in de beschrijving van de app in de Play Store aan dat de app niet verbonden is aan Samsung, Android of Google.

Recensies

Gebruikers geven in recensies aan dat de app heel veel reclame bevat en verder niet echt nut heeft. Er zijn veel slechte, maar ook veel goede reviews. Waarom de app ineens uit de Play Store is verdwenen, is niet duidelijk.

Lees hier meer over het herkennen van nep-apps

Bron: Tweakers / CSIS Security Group