Duidelijkheid over alcoholslot

Mag iemand die een alcoholslot heeft opgelegd gekregen van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), ook strafrechtelijk worden vervolgd? Daarover doet de Hoge Raad dinsdag uitspraak.

In september oordeelde het gerechtshof in Den Haag in hoger beroep dat een automobilist niet voor de rechter mag worden gesleept voor rijden onder invloed, als hij voor diezelfde overtreding al een alcoholslot heeft moeten laten inbouwen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft deze uitspraak aangevochten.

Alcoholslot gelijk aan vervolging

In januari kwam de advocaat-generaal met een advies, waarin hij stelde dat iemand die een alcoholslot heeft moeten nemen omdat hij heeft gereden onder invloed, niet ook nog vervolgd mag worden voor hetzelfde vergrijp. Hij stelt namelijk het alcoholslot qua zwaarte gelijk aan een strafrechtelijke vervolging. Hierbij geldt dat iemand niet twee keer voor hetzelfde feit vervolgd mag worden.

Adviezen van de advocaat-generaal worden meestal overgenomen, maar het eindoordeel is altijd aan de Hoge Raad.

Slot of 5 jaar zonder rijbewijs

Het alcoholslot is een apparaatje in de auto waarin mensen voor vertrek moeten blazen. Als ze te veel hebben gedronken, start de motor niet. Als de politie iemand snapt die te veel gedronken heeft (tussen de 1,3 en 1,8 promille alcohol), meldt die dat aan het CBR. Die legt dan een alcoholslot op aan de bestuurder. Bestuurders kunnen weigeren deel te nemen aan het programma, maar ze zijn dan wel voor vijf jaar hun rijbewijs kwijt.

Update 12:57 uur: 'Alcoholslot is al genoeg straf'

Als iemand een alcoholslot opgelegd heeft gekregen omdat hij met alcohol op achter het stuur heeft gezeten, mag diegene niet ook nog strafrechtelijk worden vervolgd. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

In september oordeelde het gerechtshof in Den Haag al dat een automobilist niet voor de rechter mag worden gesleept voor rijden onder invloed als hij voor diezelfde overtreding al een alcoholslot heeft moeten laten inbouwen op last van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het Openbaar Ministerie (OM) was het hier niet mee eens en stapte naar de Hoge Raad.

Geen herziening

Mensen die eerder een alcoholslot opgelegd hebben gekregen en bovendien strafrechtelijk vervolgd zijn, kunnen geen herziening van hun veroordeling aanvragen, besliste het hoogste rechtsorgaan dinsdag.

De Hoge Raad heeft met de uitspraak het in januari uitgebrachte advies van de advocaat-generaal gevolgd. Deze adviseur van de raad stelde het alcoholslot toen al in zwaarte gelijk aan een strafrechtelijke vervolging. In het strafrecht geldt de regel dat iemand niet twee keer voor hetzelfde feit vervolgd mag worden.

Bron: ANP