Duitse automakers gaan meebetalen aan milieumaatregelen

diesel-duitsland-09112018.jpg

Volkswagen, Daimler en BMW gaan meebetalen aan het terugdringen van de uitstoot door hun dieselauto's. De drie grote automakers van Duitsland zijn bereid per voertuig een bedrag tot 3000 euro te betalen voor de milieumaatregelen. Dat maakte de Duitse minister van Transport Andres Scheuer bekend.

Volkswagen en Daimler hebben onder meer beloofd te betalen voor aanpassingen aan oudere dieselvoertuigen, die zo minder vervuilend moeten worden. BMW is dat niet van plan, maar wil net als de andere concerns de portemonnee trekken tegen vervuiling. Daarbij wordt gedacht aan een hogere inruilpremie voor oudere diesels.

Steeds minder dieselauto's mogen steden in

De Duitse regering eist al langer een bijdrage van de autogiganten voor de aanpassing van hun diesels. Die zijn nodig om veel dieselrijders in Duitsland mobiel te houden. Zij kunnen met hun huidige wagens steeds meer steden niet in, omdat die diesels verbieden ten behoeve van de luchtkwaliteit.

Een rechter verplichtte Keulen en Bonn donderdag nog zo'n verbod in te stellen, omdat de steden anders niet aan hun milieunormen voldoen. Dat verbod moet in april van kracht zijn.

Bron: ANP