Duizenden demonstreren voor een Nationaal Zorgfonds

zorgfonds_190217_780.jpg

Duizenden mensen hebben zaterdag in Den Haag gedemonstreerd om te pleiten voor een Nationaal Zorgfonds. Het huidige zorgverzekeringsstelsel, waarin meerdere aanbieders met elkaar concurreren, zou plaats moet maken voor één nieuw te vormen organisatie. Het eigen risico moet daarbij worden afgeschaft.

Vanuit heel Nederland vertrokken 's morgens bussen richting Den Haag. De belangstellenden volgden daar op het Malieveld een debat over de zorg tussen de lijsttrekkers van SP, PvdA, GroenLinks en 50PLUS. Vervolgens trok de stoet, die volgens de organisatie zo'n tienduizend mensen telde, door de binnenstad. De sfeer was ontspannen en er was maar weinig politie op de been. Deelnemers droegen spandoeken mee met teksten als 'Geen winst over de rug van patiënten' en 'Stop uitverkoop in de thuiszorg'.

Naast initiatiefnemer SP hebben van de zittende politieke partijen alleen 50 Plus en de Partij voor de Dieren zich aangesloten bij het pleidooi voor een Nationaal Zorgfonds. Buiten de politiek geniet het idee steun van organisaties als FNV Zorg & Welzijn, FNV Senioren en Omroep Max.

Terug naar het ziekenfonds?

Critici van het plan stellen dat het neerkomt op het oude ziekenfonds. Onder meer VVD, D66, CDA, GroenLinks en de PVV zien een Nationaal Zorgfonds om uiteenlopende redenen niet zitten. Ze vrezen wachtlijsten, meer bureaucratie en een kostbare en tijdrovende overgang. De linkse partijen en de PVV vinden elkaar wel in het voornemen het eigen risico af te schaffen.

Bekijk ook de documentaire die Radar maakte over 10 jaar marktwerking in de zorg.

Bron: ANP