Dure energie wakkert inflatie aan
Het leven wordt steeds duurder door de stijgende energieprijzen. De hoge prijzen voor gas en elektriciteit wakkerden de inflatie in Nederland in juli aan tot 3,2 procent. Dat betekent dat de geldontwaarding voor het eerst sinds 2002 boven de 3 procent ligt. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekend.
Huishoudens zijn vorige maand meer gaan betalen voor energie. De prijs van gas lag 6,9 procent hoger dan in juni. Dit is mede het gevolg van hogere olieprijzen, die met enige vertraging doorwerken in de gasprijs. Elektriciteit werd 3,2 procent duurder.
Ook een stijging van woninghuren en voedingsmiddelen droegen bij aan de hogere inflatie. Voeding werd bijna 7 procent duurder vergeleken met een jaar eerder. Al met al nam de inflatie 0,6 procentpunt toe ten opzichte van de voorgaande maand.
Het kabinet buigt zich komende weken over de begrotingen die op Prinsjesdag worden bekendgemaakt. In die besprekingen worden cijfers van het Centraal Plan Bureau meegenomen, dat probeert een inschatting te maken over de toekomstige economische groei en inflatie.
De inflatiecijfers worden door politici en vakbonden altijd met argusogen gevolgd, omdat de burger inflatie meteen in zijn portemonnee voelt. Ook bestaat het risico van een spiraal van stijgende lonen en prijzen.
De vakbeweging houdt de inflatie-ontwikkeling scherp in de gaten om te zien of de loonstijging de teruglopende koopkracht compenseert. Volgens CBS-econoom Michiel Vergeer is de inflatie nog altijd lager dan de gemiddelde cao-loonsverhoging van 3,5 procent.
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft gisteren besloten de rente onveranderd te laten op 4,25 procent. Vorige maand verhoogde de ECB de rente voor het eerst in meer dan een jaar met 0,25 procentpunt, in een poging de snel stijgende inflatie te beteugelen.
In juli steeg de geldontwaarding in de eurolanden tot het recordniveau van 4,1 procent, terwijl de ECB mikt op een inflatie van minder dan 2 procent.
Bron: Algemeen Dagblad.