'Dure medicijnen mogen nagemaakt worden door apothekers'

medicijnenmaken-rdr-22-09-2019-780.jpg

Als fabrikanten torenhoge prijzen vragen voor geneesmiddelen, mogen apothekers die dure medicijnen in bepaalde gevallen zelf maken. Dat zegt minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport. Een maand geleden dreigde hij producenten aan de schandpaal te nagelen als die niet kunnen uitleggen waarom ze zulke hoge prijzen vragen.

'Wanneer er zonder een goede onderbouwing waanzinbedragen voor worden gevraagd, vind ik dat er ruimte moet zijn om een geneesmiddel zelf te maken', zei Bruins in WNL Op Zondag. "Wel in een bepaalde setting en voor een bepaalde groep patiënten. Dan vind ik dat acceptabel." Als een fabrikant heel veel geld heeft geïnvesteerd in een middel moet het daar volgens Bruins open kaart over spelen.

'Industrie moet duidelijkheid geven over hoge kosten'

'Er zit iets goeds in dat er steeds nieuwe medicijnen komen. Daar moeten we heel duidelijk over zijn. Die innovatieve kracht die erachter zit is fantastisch', zei de minister. 'Maar diezelfde industrie moet duidelijk maken waarom die prijzen zo enorm hoog zijn. Voor een flink deel wordt het uit overheidsmiddelen betaald, dus we hebben er ook recht op om het te weten.' Hij voelt zich gegijzeld door de geneesmiddelenindustrie.

'Te weinig stappen gezet door industrie'

Eind vorige maand wees Bruins er al op dat andere partijen, zoals zorgverleners, bestuurders en patiënten, wel bijdragen. Hij noemde het toen 'zuur' dat de geneesmiddelenindustrie het laat afweten. In het afgelopen anderhalf jaar zijn er volgens hem door de industrie 'te weinig stappen gezet'.

Medicijnenquotum

Kijk de reportage die Radar maakte in maart dit jaar over Benjamin (17). Hij heeft epilepsie, en zonder medicatie krijgt hij heftige aanvallen. Als zijn moeder het middel voor hem wil ophalen bij de apotheek, krijgt zij te horen dat het niet leverbaar is, vanwege een quotum bij de fabrikant.

Bron: ANP