Dure trilplaat van 240 euro doet niets voor conditie en spieren

TelSell verkoopt de 'Lanaform Luxury Up and Down Trilplaat' voor het enorme bedrag van 239,95 euro, maar daar heb je eigenlijk niks aan.

Tien minuten per dag op de trilplaat staat volgens TelSell gelijk aan een uurtje sporten. Klinkt natuurlijk fantastisch als je met een trilplaat vijftig minuten sporten kan besparen. Ook zou je met de trilplaat je 'conditie en doorbloeding' verbeteren en 'versoepelt en versterkt' het je spieren. Tien minuten trillen zou ook goed zijn voor 'spieren die je in het normale leven weinig gebruikt' lezen we op de website van thuiswinkelbedrijf TelSell.

'De spieren worden eigenlijk een beetje in het ootje genomen', zegt een medewerker van TelSell. 'De spieren zijn heel druk bezig met het trillen om het lichaam in balans te houden.' TelSell noemt dit product een luxueuze uitvoering van de trilplaat, omdat de trilplaat kan trillen en verticaal kan bewegen. Volgens de website van TelSell kan de trilplaat spieren aanpakken die je normaliter niet zo veel gebruikt. De medewerker van het thuiswinkelbedrijf heeft echter geen idee welke spieren dat zijn en verwijst naar de gebruiksaanwijzing. Ook reageert ze dat je maar beter geen uur op de trilplaat kan staan in verband met spierpijn.

'Beter wandelen'

Peter Hollander is emeritus hoogleraar inspanningsfysiologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij gelooft er niet in dat tien minuten op zo'n trilplaat gelijk staat aan een uur sporten, maar hij gelooft ook niet in de andere beloften die gedaan worden. Hollander heeft gedurende een aantal weken getest wat dat nou opleverde voor je beenspieren (spronghoogte). 'Wij hebben ook een ploeg dezelfde tijd naast de trilplaat getraind en dan zie je het verschil niet terug in spronghoogte.' Volgens Hollander is er ook geen sprake van vetverbranding. 'Je kunt beter stevig gaan wandelen dan op de trilplaat staan, want de stofwisseling gaat maar een heel klein beetje omhoog.'

'Flauwekul'

TelSell zegt ook dat je je spieren kan versterken door elke dag tien minuten op de trilplaat te gaan staan. Dat is veel te licht volgens Hollander. 'Als je spieren sterker wil maken moet je de spieren gebruiken en ook een beetje zwaar. Iedereen die spierkracht wil kweken moet oefeningen met z'n spieren doen, maar als je dat uitsluitend wil laten doen door te staan op die trilplaat, dan gebeurt er niks.' Ook voor de conditie doet het niets volgens Hollander. Tien minuten op zo'n trilplaat staan is volgens Hollander 'flauwekul'. Het enige gevaar dat er speelt is dat je er vanaf kan vallen zegt Hollander. Met andere woorden: eigenlijk heb je niks aan zo'n trilplaat van 240 euro.Foto via TelSell.com