background branding

Dure WA-autoverzekering dekt vaak niet beter

201029 autoverzekering.jpg

Terwijl de voorwaarden van de meeste WA-autoverzekering grotendeels hetzelfde zijn, lopen de Jaarpremies van WA-autoverzekeringen wel sterk uiteen. Dat stelt de Consumentenbond na een vergelijking van dertig verzekeringen.

De Consumentenbond vergeleek de algemene voorwaarden en prijzen van WA-autoverzekeringen in Nederland. De goedkoopste verzekering is SNS (gemiddeld 327 euro), gevolgd door Vereniging Eigen Huis (ledentarief) en ZLM. De duurste is met voorsprong de polis van Kilometerverzekering gericht op weinig rijden (760 euro), gevolgd door Aegon (574 euro) en Nationale-Nederlanden (562 euro bij polissen via een adviseur).

Premies lopen uiteen

Een dure verzekering biedt niet per se een betere dekking. Zo betaalt een 40-jarige man uit Amersfoort met vijf schadevrije jaren 26 euro per maand voor de verzekering van zijn zes jaar oude Volkswagen Polo via Allianz Direct. Bij Nationale-Nederlanden zou hij 54 euro betalen terwijl de dekking van Allianz in het onderzoek een betere beoordeling (8,1) krijgt dan die van Nationale-Nederlanden (7,2).

Verschil in de kleine lettertjes

De verzekeringen, die allemaal dezelfde basis dekken, wijken af in de kleine lettertjes, zoals acceptatiecriteria (bijvoorbeeld leeftijdsgrenzen), de premieopbouw en het effect van schadeclaims (bonus-malus). Maar ook de opzegtermijnen, aanvullende dekkingen (zoals pechhulp) en regelingen voor een tweede auto in het gezin lopen uiteen.

Uitschieter met onvoldoende

De consumenten gaf de meeste van de dertig onderzochte verzekeringen een score rond de zeven. Slechts drie scoren lager, waarvan Zero, een verzekering van Nationale-Nederlanden die nauwelijks extra's biedt, als het slechtst werd beoordeeld en als enige een onvoldoende kreeg.

Beste verzekeringen?

Hema en InShared scoren het best (8,6). Die hanteren een ruim acceptatiebeleid en hebben – voor een WA-dekking – relatief uitgebreide hulpverlening in Nederland en het buitenland. Ook is er bij beide een ruime keuze uit aanvullende dekkingen.

Bron: Consumentenbond