Duurzaam toerisme verplicht voor ANVR-leden
Vakantiegangers moeten niet na hoeven te denken of hun vakantie duurzaam is of niet. De reisbranche zelf moet ervoor gaan zorgen dat de reizen die zij verkopen dat zoveel mogelijk zijn, vindt de branche zelf. Om daar vaart mee te maken heeft de Nederlandse reisbrancheorganisatie ANVR zich nu aangesloten bij het Initiatief Duurzame Handel. Dat maakte de ANVR woensdag bekend.
De toerismesector is nu aangehaakt bij een initiatief van de overheid om duurzame handel te bevorderen. Ook maatschappelijke organisaties zijn erbij betrokken. ,,Wij kunnen als branche veel uren en de juiste contacten inbrengen, de overheid helpt ons daarbij ook financieel'', aldus een woordvoerster van de ANVR. Toerisme is wereldwijd een van de grootste en snelst groeiende industrieën en de grootste werkgever ter wereld.
Het belang van de toeristische sector om te 'verduurzamen' is volgens de ANVR mede ingegeven door eigenbelang. ,,Als touroperator wil je over vijf tot tien jaar dezelfde bestemmingen nog kunnen aanbieden, met een schone zee en witte stranden.''
De branche is al langer bezig met duurzaamheid, maar begint nu met het aanpakken van de accommodaties. In eerste instantie in landen waar op het gebied van duurzaamheid nog wat te winnen valt en waar veel Nederlanders komen. ,,Zoals Egypte, Turkije, Thailand, Brazilië, Kenia en Tanzania.''
Met behulp van de internationale website Travelife worden accommodaties langs de meetlat gelegd. ,,Daar wordt gekeken of ze aan bepaalde criteria voldoen. Het is zeker niet hetzelfde als bijvoorbeeld ecolabels, die gaan over milieu- en natuuraspecten. Dit gaat ook over sociaaleconomische aspecten.'' Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken of het personeel voldoende betaald krijgt en of er geen sprake is van kinderarbeid.
In een wereldwijd registratiesysteem worden accommodaties opgenomen die aan bepaalde eisen voldoen. Deze melden zich zelf aan, gestimuleerd en geholpen door de ANVR-touroperators. Vervolgens wordt door onafhankelijke controleurs ter plekke gecontroleerd of ze ook echt aan de eisen voldoen. ,,Er staan er nu al een paar duizend in, maar die zijn nog niet allemaal gecontroleerd'', zegt de woordvoerster.
Volgens de ANVR kunnen de touroperators met het duurzamer maken van toeristische bestemmingen niet wachten tot de klant erom vraagt. ,,Dan ben je te laat.'' Elke touroperator die lid is van de ANVR moet voor het eind van het jaar een duurzaamheidscoördinator op de loonlijst hebben staan die een duurzaamheidstraining heeft gevolgd.
De consument zal de komende tijd steeds vaker te maken krijgen met teksten over duurzaamheid. ,,Zoals dat nu al gebeurt bij bijvoorbeeld het boeken van een reis waarvan je als reiziger de uitstoot kan compenseren.'' Wanneer de ANVR-leden zich niet houden aan bepaalde zaken die verplicht worden gesteld, zoals het niet dulden van kinderarbeid op de locatie, raken zij hun lidmaatschap kwijt.
Bron: ANP