'Duurzaamheid bij koophuis is nog bijzaak'

tekoophuizen.jpg

Nederlanders laten zich bij het verbouwen of bij het kopen van een huis bijna nooit leiden door duurzaamheid. Dat blijkt donderdag uit de ING WoonIndex.

De belangrijkste redenen om te investeren in de woning zijn het verbeteren van het wooncomfort, gevolgd door besparing op energiekosten. Wel is investeren in duurzaamheid vaak 'bijvangst' van een investering met een ander doel, bijvoorbeeld bij de aanschaf van zonnepanelen om de energierekening te drukken.

Prioriteiten

Bij het kopen van een huis speelt het energielabel slechts bij 3 procent van de huizenkopers een rol. Nog altijd wordt eerst gelet op de locatie, het type woning en de staat van de woning. Starters letten daarnaast ook nog flink op de parkeergelegenheid.

Het vertrouwen in de woningmarkt is volgens ING in het vierde kwartaal voor het eerst in 2016 gedaald. Dat komt voornamelijk door de verwachting dat de hypotheekrente op korte termijn gaat stijgen.

Positief toekomstbeeld

Al met al zijn huizenbezitters nog steeds positief over hun kansen op de woningmarkt. Bijna negen op de tien koopwoningbezitters verwacht een stijging van de huizenprijzen en de helft denkt zijn huis makkelijk te kunnen verkopen.

Bron: ANP