Echte zonnebrand of dagcrème met SPF: beschermt het even goed tegen de zon?

zonnebrandcrème.jpg

Ook al schijnt de zon niet, smeren met een zonbeschermende crème is altijd een goed idee. Je kunt hier zonnebrandcrème voor gebruiken, maar er bestaan ook dagcrèmes met beschermingsfactor. Volstaat zo'n dagcrème, of is echte zonnebrand nog altijd beter?
 

Smeersels met SPF-factor

We onderschatten de kracht van de zon maar al te vaak. Zelfs als ze zonnestralen afwezig lijken, zijn ze er toch. Daarom is het verstandig om altijd een smeersel te gebruiken met een zogenoemde SPF-factor erin, zeker op je gezicht. 

Wat betekent SPF?

SPF staat voor Sun Protection Factor. De SPF van een crème geeft aan hoeveel langer je in de zon kunt blijven voordat het verbrandingsproces begint. Gebruik je een crème met SPF-factor 15 en verbrandt je huid binnen zo’n 20 minuten? Dan zorgt de factor 15 ervoor dat je vijftien keer langer beschermd bent. Let wel, het gaat om gemiddelden, want ook je huidtype, de stand van de zon en andere factoren spelen mee. 

Dagcrème of zonnebrand met SPF?

 Zonnebrandcrèmes zijn speciaal ontwikkeld om je huid te beschermen tegen zonnestralen en bevatten dus altijd een SPF-factor. In sommige dagcrèmes zit het ook. Zo'n dagcrème beschermt dus, maar gebruik voor de zekerheid toch ook altijd een aparte zonnebrand. Zeker als de SPF van je dagcrème niet hoger da 15 is en je een lichte huid hebt.

Dubbel smeren: zo doe je dat

Breng eerst de dagcrème aan en laat deze goed intrekken voordat je de zonnebrandcrème opsmeert. Op die manier kunnen de actieve stoffen uit de dagcrème beter in de huid doordringen. Een bijkomend voordeel van dubbel smeren, is dat de lagere beschermingsfactor van de dagcrème een extra laag bescherming biedt tegen het restant zonlicht dat door de zonnebrandcrème heen breekt.

Maakt de SPF-factor uit?

Wat niet iedereen weet, is dat factor 30 en 50 niet zo heel veel van elkaar verschillen in beschermingskracht. Zo biedt SPF 30 96,6 procent bescherming, terwijl SPF 50 voor 98 procent beschermt. Er bestaan geen crèmes die 100 procent bescherming bieden. Radar legde eerder al uit waarom factor 30 in veel gevallen zelfs beter is dan factor 50.