Ecoprogramma duurt langer, maar is wel zuiniger?

wasmachine-programma-ecostand-05032019.jpg

Vaatwassers en wasmachines hebben tegenwoordig vaak een ecoprogramma. Deze ecoprogramma's duren veel langer dan de standaardprogramma's. Hoe kan het dan dat ze toch zuiniger zijn?

Wasmachine

Gebruik je de ecostand tijdens het wassen? Dan was je op een lagere temperatuur, soms ook met minder water. De wasmachine verbruikt dan minder energie. Die ecostand doet er wel veel langer over, gemiddeld wel vier uur. Je kleren zijn dan wel net zo schoon als je gewend bent, voor minder energie. Hoe kan langer wassen energie besparen? Wasmachines verwarmen water elektrisch, dat vraagt meer energie dan het draaien. Het kost dus minder energie om langer te wassen op een lagere temperatuur.

Lees ook: Met deze wastips bespaar je geld en energie

Korter programma

Heb je weinig tijd? Dan kun je ook kiezen voor een normaal wasprogramma met een lagere temperatuur. Dit werkt prima voor kleren die licht vervuild zijn. Heb je te maken met hardnekkige vlekken? Ga dan toch voor het langere ecoprogramma.

Wasmachines hebben vaak ook een snel programma van bijvoorbeeld een halfuur. Dit lijkt handig, maar zo’n programma verbruikt veel meer energie.

Lees ook: Tips om je energierekening omlaag te krijgen

Vaatwasser

Heeft jouw vaatwasser een ecoprogramma? Dan kun je dertig procent besparen aan elektriciteit, en een kwart aan water. Een ander kort programma op lage temperatuur is ook zuinig. Dit kun je kiezen als je afwas niet zo vies is. Zet je dagelijks je vaatwasser aan? Dan kun je jaarlijks twintig euro besparen als je voor de ecostand kiest in plaats van het standaardprogramma. Voor je vaatwasser geldt hetzelfde als voor je wasmachine. Namelijk dat je op een lagere temperatuur met minder water wast.

Bron: Milieu Centraal / Consumentenbond