Een apparaat om hormonen in het lichaam te meten

In Bristol wordt baanbrekend onderzoek gedaan naar een apparaat dat hormonen in het menselijk lichaam kan meten. Dat is bijzonder, want nu krijg je door bloedprikken alleen een momentopname van de hormoonspiegel in het lichaam. Met het apparaatje kunnen mensen die een hormoongerelateerde ziekte hebben beter onderzocht worden en kan ook de medicatie beter ingesteld worden.

Miljoenen mensen wereldwijd lijden aan hormoongerelateerden ziekten. Zoals diabetes type 1, schildklierafwijkingen en stofwisselingsziekten. Hormonen laten zich heel moeilijk meten en fluctueren enorm gedurende de dag. Toch is het endocrinoloog Thomas Upton, van de Universiteit van Bristol, gelukt om een apparaat te ontwikkelen dat hormonen kan meten. Hij onderzoekt het op dit moment bij patiënten met de Ziekte van Addison en het syndroom van Cushing. Beide ziektes houden verband met het hormoon cortisol. Bij Addison-patiënten is de cortisol spiegel te laag, bij Cushing juist veel te hoog.

Cortisol in lichaam meten

Het apparaatje zal gedurende 24 uur het cortisol hormoon in het lichaam meten door 72 keer een meting te doen. Dat gebeurt door een draadje dat in het vetlaag van de buik wordt ingebracht over zo'n acht centimeter. Dat draadje loopt naar een kastje dat je aan je broek kan hangen. De Britse Suzanne Smith (52) heeft de ziekte van Addison en is één van de deelnemers aan het onderzoek van Upton. Ze is er erg blij met het onderzoek: 'Gek genoeg bepaal ik zelf mijn medicatie. Ik krijg 20 milligram per dag voorgeschreven en volgens de dokter zou ik 's ochtends 10 mg moeten nemen, bij de lunch nog eens 5 mg en richting de avond de laatste 5 mg'. Maar Suzanne voelt aan het eind van die termijnen een enorme dip, daarom verspreidt zij haar medicatie over zes momenten op de dag. 'Na vier uur voel ik me weer slecht, dus dan neem ik weer een deel van de dosering'.

'Alle Addison patiënten worden inderdaad hetzelfde behandeld', legt Upton uit. 'Als we straks bij al die patiënten de hormoonschommelingen kunnen zien kunnen we veel beter medicijnen voorschrijven'. Idealiter kan dit apparaat voor alle hormoongerelateerde ziekten gebruikt worden om ervoor te zorgen dat elke patiënt de juiste dosering medicijnen krijgt voorgeschreven.